Producătorul de gaze Romgaz, una din cele mai profitabile companii de stat, a anunţat că echipele sale, în colaborare cu autorităţile competente, au izolat sâmbătă canalul de evacuare a apei uzate utilizată la centrala de la Iernut, după ce vineri, la ora 12:40, s-a produs o poluare accidentală cu circa o tonă de ulei mineral de transformator pe râul Mureş, 100 metri în aval de Termocentrala Iernut.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"La faţa locului sunt efectuate în prezent lucrări de curăţare a canalului de evacuare a apei uzate în râul Mureş, pentru a fi înlăturate toate urmele de ulei, astfel încât să fie prevenit orice pericol de scurgere accidentală de ulei rezidual. Din datele actuale, cantitatea deversată în râul Mureş, volum emulsie apă/ulei, este de circa 1 metru cub , iar zona este monitorizată împreună cu echipele de la I.S.U. Mureş, Garda de Mediu Mureş, Apele Române şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş, pentru a preveni orice situaţie care ar putea afecta sănătatea publica, flora sau fauna din râul Mureş", a informat compania, într-un comunicat.

Conform Fişelor de Produs, uleiul de turbină nu conţine bifenil policloruraţi şi trifenil policlorurat, având un impact redus asupra mediului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Poluarea cu ulei produsă, pe râul Mureş, s-a dispersat pe o lungime de circa 10 km şi o lăţime de circa 70-80 metri liniari, unde se semnalează pete de ulei discontinue.

La rândul său, Administraţia Naţională Apele Române A.B.A. Mureş arată că personalul specializat s-a deplasat la faţa locului pentru investigaţii în teren şi prelevare de probe şi că s-a intervenit la sursă pentru stoparea poluării la termocentrala Iernut.

"Pentru colectarea uleiului mineral vor fi folosite skimmere, în zonele în care viteza apei va permite (amonte baraj Mintia). Din cauza debitului mare al râului Mureş (circa 180 mc/s), instalarea barajelor absorbante şi menţinerea lor în pozitie este dificilă. Nu s-a constatat fenomenul de mortalitate piscicolă", arată Apele Române într-un  comunicat.

Administraţia Bazinală de Apă Mureş a informat telefonic partea ungara, ATIVIZIG – Szeged, cu privire la posibila prezenţă a irizaţiilor de ulei mineral.

"După constatarea efectuată la faţa locului de către specialiştii AN Apele Române s-a întocmit un proces verbal în care s-a menţionat existenţa unei contravenţii la Legea Apelor nr.107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, pentru care s-a aplicat o amendă în valoare de 40.000 lei. Personalul AN Apele Române monitorizează permanent şi intervine pentru restabilirea situaţiei existente", menţioneză administraţia.

Din 2013, Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.

Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român, prin Ministerul Energiei, cu o participaţie de 70%.

Compania a realizat anul trecut un profit net de 1,87 miliarde lei, cu 82% mai mare faţă de anul anterior, în timp ce compania raportează o cifră de afaceri în valoare de 4,59 miliarde lei la nivelul anului trecut, comparativ cu 3,41 miliarde lei realizată în anul 2016.

Producţia de gaze naturale a fost de 5,158 miliarde mc, cu 939 milioane mc mai mare decât producţia realizată în anul anterior (+22,2%).

Romgaz are o capitalizare de 14,45 miliarde lei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.