Piaţa imobiliară românească se află într-o fază de maturitate, nu într-un boom, şi nu va intra într-o criză, dar, dacă la nivel mondial se vor declanşa fenomene imobiliare extreme, atunci, în mod firesc, şi România va fi afectată, potrivit estimărilor transmise, luni, de reţeaua de francize imobiliare RE/MAX România.
”Raportat la evoluţia pieţei imobiliare din România, aceasta se află, de o bună perioadă de timp, într-o fază de maturitate şi se va menţine astfel. Nu se află într-un boom imobiliar, dar nici nu va intra într-o criză, aşa cum s-a speculat în ultima vreme. Doar dacă la nivel mondial se vor declanşa fenomene imobiliare extreme, atunci, în mod firesc, şi România va fi afectată”, a declarat Răzvan Cuc, Preşedinte RE/MAX Romania.
Raportat la preţurile proprietăţilor, anul trecut s-au înregistrat uşoare creşteri, în trimestrul al treilea atingând o medie de 1,610 euro/mp în Cluj-Napoca, 1,380 euro/mp în Bucureşti, 1,230 euro în Timişoara şi 1,010 euro/mp în Iaşi.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
Potrivit specialiştilor RE/MAX România, în 2020 preţurile vor creşte uşor în zonele cu potenţial de dezvoltare economică, cu până la 10%.
RE/MAX România prezintă concluziile studiului anual realizat în parteneriat cu Imobiliare.ro despre piaţa imobiliară - o retrospectivă a anului 2019 şi principalele tendinţe pentru 2020. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 208 respondenţi, specialişti în imobiliare, din 34 de oraşe de la nivel naţional, şi evidenţiază principalele caracteristici ale pieţei imobiliare în perioada analizată (decembrie 2018 - octombrie 2019), precum şi opiniile respondenţilor referitor la tendinţele în domeniu pe parcursul anului 2020.
”Potrivit specialiştilor, piaţa imobiliară din România cunoaşte o tendinţă de creştere constantă. Cel mai puternic factor de influenţă a acesteia în decursul lui 2019 a fost creşterea preţurilor proprietăţilor, răspuns ales de 40% dintre respondenţi. La o diferenţă considerabilă, 13% dintre respondenţi au ales scăderea nivelului de proprietăţi disponibile la vânzare, 9% - accesul dificil la surse de finanţare şi 8% - cererea de achiziţii în creştere”, se arată în comunicat.
În topul ţărilor europene cu cele mai scumpe locuinţe se află Franţa, cu 4,016 euro/mp, urmată îndeaproape de Marea Britanie, cu un preţ mediu de 3,753 euro/mp. În Olanda, care se află la mijlocul clasamentului, locuinţele sunt vândute, în medie, cu 3,405 euro/mp. Pe de altă parte, în România, potrivit datelor imobiliare.ro, preţul pe metrul pătrat a ajuns la 1,341 euro.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.