Reprezentanţii Patria Bank consideră că Banca Naţională a României (BNR) are un spaţiu de manevră limitat pentru a putea reduce în continuare ratele dobânzilor pentru lei, dar dispune de resursele necesare pentru a menţine evoluţia cursului de schimb sub control. Despre evoluţia monedei naţionale în raport cu euro, aceştia afirmă că există potenţial de depreciere undeva spre valoarea de 5 lei (pentru un euro) în a doua parte a anului curent. Estimările apar în raportul trimestrial transmis Bursei de Valori Bcureşti (BVB).
"Intermedierea financiară din România se menţine la nivelul cel mai redus din Uniunea Europeană, însă sistemul bancar are aşteptări de creştere pentru anii următori, într-un ritm de creştere relativ redus. Pe plan internaţional incertitudinea economică va persista şi în anul 2021 pe fondul evoluţiei pandemiei şi a unui grad încă redus de vaccinare. Pe fondul reapariţiei inflaţiei, prin aşa-numitul proces reflaţionist, este posibil să asistăm la o creştere a randamentelor activelor financiare cuvenit fix, dar şi la o corecţie a burselor. Tema principală de discuţie în SUA sau UE este relaţionată de nivelul inflaţionist (tranzitoriu sau nu) şi cum vor reacţiona băncile centrale, precum şi oportunitatea momentului în care începe fenomenul de tapering”, mai arată raportul.
După primele trei luni ale anului 2021 cursul monedei naţionale lei faţă de moneda unică europeană (euro) variază încă în jurul valorii de 4,8700 –4,8900.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Odată cu începerea lunii aprilie, BNR a dat primele semnale ale acceptării unui leu marginal mai slab, pe fondul creşterii inflaţiei. Astfel, cursul euro/leu se situează astăzi în jurul valorii de 4,9200 cu un potenţial de depreciere undeva spre valoarea de 5,00 în a doua parte a anului curent. Acest nivel ar putea fi periclitat odată cu redeschiderea completă a economiei când presiunea asupra deficitului de cont curent se anticipează că va creşte. Un alt factor de risc ar putea fi creşterea preţurilor la produsele petroliere, aducând o presiune suplimentară asupra indicelui preţurilor de consum. Cu toate acestea, BNR dispune de resursele necesare pentru a menţine evoluţia cursului de schimb sub control. În ceea ce priveşte curba de dobânzi pe termen mediu şi lung, apreciem că dobânzile pentru lei au atins nivelul cel mai scăzut în februarie 2021, temerile legate de reflaţie urmând să ducă la creşterea ratelor de dobândă în curând. În această etapă, considerăm că BNR are un spaţiu de manevră limitat pentru a putea reduce în continuare ratele dobânzilor pentru lei. Din acest motiv, nu întrezărim nicio scădere a Rezervelor Minime Obligatorii", menţionează raportul.
Patria Bank a înregistrat un profit net de 453.000 lei în primele trei luni ale anului, de la pierderi de 2,42 milioane lei în perioada similară a anului trecut.
Venitul net bancar înregistrează o creştere cu 14% (cu 5 milioane lei faţă de aceeaşi perioadă din anul 2020), până la 41,2 milioane lei, evoluţie pozitivă datorată în principal veniturilor din comisioane şi din activitatea financiară.
Banca a acordat credite noi în valoare de peste 217 milioane lei în cursul anului 2021, ceea ce a condus la o creştere a portofoliului de credite performante cu 4%, respectiv +74 milioane lei comparativ cu decembrie 2020.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.