OPEC şi-a revizuit în scădere previziunile privind creşterea cererii globale de petrol în 2022, pentru a cincea oară din aprilie, şi a redus şi mai mult cifra de anul viitor, invocând provocările economice tot mai mari, inclusiv inflaţia ridicată şi creşterea ratelor dobânzilor, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cererea de petrol în 2022 va creşte cu 2,55 milioane barili pe zi (bpd), sau cu 2,6%, a anunţat Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) într-un raport lunar, în scădere cu 100.000 bpd faţă de prognoza anterioară.

”Economia mondială a intrat într-o perioadă de incertitudine semnificativă şi provocări în creştere, în al patrulea trimestru al anului 2022. Riscurile negative includ inflaţia ridicată, înăsprirea politicii monetare de către marile bănci centrale, nivelurile ridicate ale datoriei suverane în multe regiuni, înăsprirea pieţelor muncii şi constrângerile persistente ale lanţului de aprovizionare”, a spus OPEC în raport.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Acest raport este ultimul înainte ca OPEC şi aliaţii săi, cunoscuţi împreună ca OPEC+, să se întâlnească pe 4 decembrie.

Grupul, care şi-a redus recent obiectivele de producţie, va rămâne precaut, a spus săptămâna trecută ministrul Energiei din Arabia Saudită, liderul de facto al OPEC+.

Pentru anul viitor, OPEC se aşteaptă ca cererea de petrol să crească cu 2,24 milioane bpd, tot cu 100.000 bpd mai puţin decât prognozase anterior.

În ciuda comentariilor cu privire la provocările tot mai mari, OPEC şi-a păstrat previziunile de creştere economică globală pentru 2022 şi 2023 şi a spus că, deşi riscurile sunt înclinate spre scădere, există şi un potenţial de creştere.

"Acest lucru poate proveni dintr-o varietate de surse. În mod predominant, inflaţia ar putea fi afectată pozitiv de orice soluţionare a situaţiei geopolitice din Europa de Est, permiţând politici monetare mai puţin stricte", a spus OPEC.

Preţul petrolului şi-a menţinut declinul după publicarea raportului, fiind tranzacţionat în jur de 95 de dolari pe baril.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.