Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat joi, în unanimitate, prima rezoluţie globală privind inteligenţa artificială, pentru a încuraja protejarea datelor cu caracter personal, monitorizarea AI pentru riscuri şi protejarea drepturilor omului, au declarat oficialii americani, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Rezoluţia neobligatorie, propusă de Statele Unite şi cosponsorizată de China şi alte 121 de naţiuni, a durat trei luni pentru a fi negociată şi, de asemenea, pledează pentru consolidarea politicilor de confidenţialitate, au spus oficialii, informând reporterii înainte de adoptarea rezoluţiei.

”Navigăm în ape agitate cu tehnologia aflată în schimbare rapidă, ceea ce înseamnă că este mai important ca niciodată să ne ghidăm în lumina valorilor noastre”, a spus unul dintre oficialii înalţi ai administraţiei, descriind rezoluţia ca fiind ”primul document global realizat cu adevărat prin cinsens privind AI”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Rezoluţia este cea mai recentă dintr-o serie de iniţiative - dintre care puţine au putere reală - ale guvernelor din întreaga lume pentru a modela dezvoltarea AI, pe fondul temerilor că ar putea fi folosită pentru a perturba procesele democratice, a facilita fraudele sau pentru a duce la pierderi dramatice de locuri de muncă, printre alte daune.

”Proiectarea, dezvoltarea, implementarea şi utilizarea necorespunzătoare sau rău intenţionată a sistemelor de inteligenţă artificială... prezintă riscuri care ar putea... submina protecţia, promovarea şi exercitarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale”, se arată în rezoluţie.

Întrebaţi dacă negociatorii s-au confruntat cu rezistenţă din partea Rusiei sau a Chinei - state membre ale ONU care au votat în favoarea documentului - oficialii au recunoscut că au existat ”o mulţime de conversaţii aprinse... Dar ne-am angajat activ cu China, Rusia, Cuba, alte ţări care de multe ori nu se înţeleg cu noi în probleme.”

”Credem că rezoluţia realizează echilibrul adecvat între continuarea dezvoltării şi, în acelaşi timp, protejează în continuare drepturile omului”, a spus unul dintre oficiali, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

În noiembrie, SUA, Marea Britanie şi alte peste o duzină de ţări au dezvăluit primul acord internaţional detaliat privind modul de a menţine inteligenţa artificială în siguranţă, faţă de actori necinstiţi, permiţând companiilor să creeze sisteme AI care sunt ”securizate prin proiectare”.

Europa este înaintea Statelor Unite, legislatorii UE adoptând luna aceasta un acord provizoriu pentru a supraveghea tehnologia, apropiindu-se de adoptarea primelor reguli de inteligenţă artificială din lume.

Administraţia Biden a presat parlamentarii pentru reglementarea inteligenţei artificiale, dar un Congres american polarizat a făcut puţine progrese.

Casa Albă a încercat să reducă riscurile AI pentru consumatori, lucrători şi grupuri minoritare, în timp ce consolidează securitatea naţională printr-un nou ordin executiv, în octombrie.

La fel ca guvernele din întreaga lume, oficialii chinezi şi ruşi explorează cu nerăbdare utilizarea instrumentelor AI pentru o varietate de scopuri.

Luna trecută, Microsoft a declarat că a prins hackeri din ambele ţări folosind software-ul OpenAI susţinut de Microsoft pentru a-şi perfecţiona abilităţile de spionaj.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.