OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, controlată de grupul austriac OMV, a revenit pe profit în primul trimestru din acest an, afişând un câştig net de 291 milioane lei (circa 65 milioane euro), în ciuda scăderii vânzărilor, arată rezultatele financiare publicate, miercuri, de companie.
Faţă de primul trimestru din 2015, când OMV Petrom a înregistrat un profit net de 345 milioane lei, câştigul net din primulm trimestru al acestui amn a scăzut cu 17%.
Petrom OMV a înregistrat o pierdere de 1,68 miliarde lei în ultimul trimestru din 2015, rezultat care a generat pierderi totale de 690 de milioane de lei pentru întregul an 2015, primul rezultat negativ după privatizarea companiei, în 2004.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Vânzările OMV Petrom au scăzut cu 17% în trimestrul I 2016 comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, până la 3,56 miliarde lei, ca urmare a scăderii cotaţiilor petrolului, argumentează compania.
“În primele trei luni din 2016, rezultatele financiare ale grupului au fost afectate de scăderea abruptă a preîului ţiţeiului. Ca răspuns, am continuat să implementăm măsuri de reducere a costurilor de operare şi a cheltuielilor de capital", a afirmat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, citată în comunicatul companiei.
În urma acestor evoluţii, compania a redus investiţiile cu circa 25%, la 769 milioane lei în trimestrul I 2016, de la 1,06 miliarde lei în primul trimestru din 2015, Investitiile au fost prioritizate in functie de potenţialul de a genera valoare pe termen lung, a precizat compania.
"În acest context, un cadru fiscal şi de reglementare stabil, predictibil şi favorabil investiţiilor este cu atât mai important pentru a putea continua investiţiile, atât în vederea gestionării declinului natural, cât şi pentru dezvoltările ulterioare onshore şi offshore", a menţionat Mariana Gheorghe.
Pentru 2016, OMV Petrom a programat investiţii în scădere cu 20% faţă de anul trecut, până la circa 700 de milioane euro.
"Se preconizează că media anuală a producţiei la nivel de grup va înregistra o scădere de până la 4% în 2016 comparativ cu 2015, reflectând, în principal, reducerea investiţiilor, creşterea numărului de sonde neeconomice, precum şi lucrările planificate de optimizare a instalaţiilor de suprafaţă de la Totea Deep în semestrul al doilea din 2016", se arată în raportul financiar.
Compania OMV Petrom este controlată de grupul austriac OMV, care deţine 51% din acţiuni. Ministerul Energiei are o deţinere de 20,6%, iar Fondul Proprietatea (FP) are o participaţie de19%.
Compania este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are o valoare de piaţă de 13,1 miliarde lei (aproape 3 miliarde euro), la ultimul preţ de închidere, de 0,2310 lei/acţiune.
La sfârşitul anului trecut, grupul OMV Petrom avea 16.038 de angajaţi, în scădere cu 5% comparativ cu sfârşitul lui 2014.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.