Piaţa asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) este activă din punctul de vedere al comisioanelor şi al preţurilor, a declarat joi la finalul unei conferinţe de presă, directorul general al firmei de asigurări Omniasig, controlată de grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG), Mihai Tecău, care susţine că există o competiţie puternică pe această piaţă, iar în prezent compania pe care o conduce nu are profit din vânzarea poliţelor RCA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“Piaţa RCA este destul de activă din punctul de vedere al comisioanelor şi al preţurilor. Este o bătălie totală. Nu ştiu cum o să fie până la final. Noi încercăm să mergem pe ideea noastră de profitabilitate, adică să încercăm să facem şi din această linie de asigurare profit ceea ce este greu pentru că este mai mult concurenţă din punctul de vedere al veniturilor, decât din punctul de vedere al rezultatului financiar”, a declarat Mihai Tecău.

Acesta a mai spus că preţul şi comisionul sunt două lucruri care pot schimba dinamica pieţei.

“Noi încercăm să păstrăm procentele pe care noi le avem. Să avem un portofoliu împărţit. Noi la ora actuală avem 33% RCA, 33%- Casco şi 33% non-motor. Dorinţa noastră principală este să îmbunătăţim rezultatul să facem în aşa fel încât să avem un rezultat pozitiv pe această linie. Să păstrăm aceste împărţiri. (...) Frecvenţa la noi trebuie să scadă ca să vorbim despre o profitabilitate în RCA. Trebuie să facem ceva cu frecvenţa aceasta. Noi împreună cu toţi care sunt implicaţi în această piaţă trebuie să facem şi aceste lucruri. În momentul de faţă suntem aproape de profitabilitate. Încă nu este profitabil acest produs”, a completat Tecău.

Legat de situţia actuală a pieţei RCA, şeful Omniasig susţine că este bine ca la un moment dat să se aşeze liniştea pe această piaţă. 

„Întodeauna a fost o mare vânzoleală. Acum văd implicare. Declaraţiile de la sfârşitul dezbaterii în ceea ce priveşte norma RCA au fost de bun augur. Acum toate aceste lucruri trebuie să fie transpuse în practică”, a mai spus şeful firmei de asigurări după conferinţa de presă în care Omniasig, în colaborare cu Salvamont Râşnov şi Asociaţia Turistică pentru Natură Oxigen, a anunţat demararea unui amplu proiect de reabilitare a traseului din Buşteni către Vârful Omu din Munţii Bucegi prin refacerea marcajelor şi montarea unor panouri informative.

Piaţa RCA a fost zguduită de scandaluri după declanşarea falimentului în cazul Astra şi Carpatica.

În prezent, pe această piaţă activează nouă jucători: Euroins, City Insurance, Allianz-Ţiriac, Generali, Asirom, Omniasig, Groupama, Uniqa şi Grawe.

Primele cinci firme de asigurare din România deţineau, la finalul anului trecut, 63,7% din piaţă, compania Allianz-Ţiriac încheind anul ca lider, în timp ce primii cinci jucători din piaţa RCA deţineau o cotă de 74,1%, Euroins având cea mai mare cotă de piaţă, potrivit datelor ASF.

Alte două companii, Euro Insurance DAC şi DallBogg, au primit avizul ASF pentru a vinde asigurări pe piaţă, pe baza paşaportului european.

Volumul total al primelor brute subscrise pe segmentul asigurărilor de răspundere civilă auto RCA a atins anul trecut un total de 4,03 miliarde lei (897 milioane euro), cu 29% mai mult decât în anul anterior, în contextul creşterii primei medii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.