Oficiali din cadrul Curţii de Conturi au participat, zilele trecute, la Congresul Asociaţiei Instituţiilor Supreme de Audit Francofone, care reuneşte 43 de instituţii supreme de audit care au în comun utilizarea limbii franceze si a valorilor francofoniei. În cadrul evenimentului axat pe auditarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă şi pe impactul auditurilor asupra părţilor interesate. Şeful Curţii de Conturi şi doi consilieri români au susţinut trei sesiuni de formare cu personalul de conducere şi auditorii Camerei de Conturi din Camerun, pe tema independenţei instituţiilor supreme de audit, modului de realizare a misiunilor de audit al performanţei şi aspectelor metodologice specifice auditării domeniului de protecţie socială.
Din delegaţia Curţii de Conturi a României care a participat între 2 şi 4 iulie la a treia ediţie a Congresului TOP al Asociaţiei Instituţiilor Supreme de Audit Francofone (AISCCUF), organizat la Yaounde, Camerun au făcut parte preşedintele Mihai Busuioc, consilierii de conturi Bogdan Nicolae Stan şi Dezső Csongor Attila, Andreea Motoc – auditor public extern şi Daniel Mîndruţ – consilier al preşedintelui.
Principalele teme dezbătute în cadrul Congresului au vizat modul în care instituţiile supreme de audit (SAI) pot contribui la implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), precum şi impactul activităţii acestora asupra părţilor interesate. De altfel, preocuparea SAI-urilor din ţările francofone faţă de implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Organizaţiei Naţiunilor Unite a fost exprimată în mod concret, anul trecut, printr-un Angajament formulat în urma evenimentului profesional AISCCUF organizat, în luna iulie 2023, la Bucureşti, de Curtea de Conturi a României şi de Curtea de Conturi a Franţei. Prin acest angajament, AISCCUF şi-a propus să devină o forţă motrice a punerii în aplicare a ODD, ca o busolă pentru un viitor mai prosper, mai ecologic şi mai durabil până în anul 2030.
„În marja Congresului, preşedintele Mihai Busuioc şi consilierii de conturi Dezső Csongor Attila şi Bogdan-Nicolae Stan au susţinut trei sesiuni de formare cu personalul de conducere şi auditorii Camerei de Conturi din Camerun. Sesiunile au vizat independenţa instituţiilor supreme de audit, modul de realizare a misiunilor de audit al performanţei şi aspecte metodologice specifice auditării domeniului de protecţie socială. Activităţile de sprijinire a Camerei de Conturi din Camerun de către Curtea de Conturi a României se încadrează în obiectivele Memorandumului de înţelegere semnat la Paris, în luna decembrie 2023, de preşedinţii celor două instituţii. De asemenea, SAI România a asigurat şi co-moderarea atelierului de lucru privind impactul activităţii SAI-urilor asupra părţilor interesate, în care s-a dezbătut rolul reţelelor sociale în valorificarea rezultatelor activităţii de audit”, se arată într-un comunicat dat publicităţii vineri de Curtea de Conturi.
Congresul AISCCUF din Camerun a reunit în jur de o sută de reprezentanţi ai SAI-urilor din ţări francofone, în special tineri auditori, concentraţi pe identificarea celor mai potrivite modalităţi de auditare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.
Delegaţia SAI România a avut şi o întrevedere procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă din Camerun, Luc Ndjodo, pe tema importanţei autonomiei SAI-urilor în îndeplinirea mandatului legal, precum şi pe modul în care instituţiile supreme de audit pot coopera cu cele din domeniul justiţiei pentru a răspunde aşteptărilor cetăţenilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.