Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei mondiale, datorită campaniilor de vaccinare pentru Covid-19 care permit reluarea activităţilor de afaceri şi a măsurilor de susţinere de ordinul miilor de miliarde de dolari ale Statelor Unite, transmite CNBC.
OCDE anticipează că economia mondială va avansa cu 5,8% în acest an şi cu 4,4% anul viitor, peste creşterile de 5,6%, respectiv de 4% prognozate în martie.
Economia globală a revenit la nivelurile de activităţi pre-pandemice, dar nu a atins încă creşterea aşteptată înainte de criza mondială a sănătăţii, afirmă OCDE în raportul său Economic Outlook.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Economia mondială se îndreaptă în prezent către redresare, cu multe fricţiuni", afirmă în raport economista-şefă a OCDE, Laurence Boone.
”Riscul să nu fie atinsă o creştere post-pandemică suficientă, sau să nu fie distribuită pe scară largă este ridicat”, a adăugat ea.
În timp ce campaniile de vaccinare permit economiilor avansate să se redeschidă treptat pentru afaceri, multe economii de piaţă emergente au fost frânate de implementarea lentă a vaccinării şi de noile focare de Covid-19, potrivit OCDE.
Organizaţia afirmă că băncile centrale din economiile avansate ar trebui să menţină condiţiile financiare relaxate şi să tolereze inflaţia care depăşeşte obiectivele.
Capacitatea neutilizată considerabilă a economiei globale va contribui la prevenirea unei creşteri susţinute a preţurilor, în pofida presiunilor recente declanşate de blocajele din lanţurile de aprovizionare, pe măsura redeschiderii economiilor.
Deşi încrezătoare că băncile centrale nu vor fi îngrijorate de creşterile temporare ale preţurilor, Boone a spus că este mai puţin sigură cu privire la pieţele financiare, unde se aşteaptă la un risc de creştere a randamentelor şi la o volatilitate mai ridicată.
Guvernele ar trebui să menţină sprijinul pentru populaţie şi companii, până când vaccinarea va fi suficient de răspândită pentru a proteja sectoarele cele mai expuse, mai arată raportul.
Susţinută de un plan de stimulare de mai multe miliarde de dolari, economia SUA ar urma să crească cu 6,9% în acest an, faţă de o prognoză anterioară de 6,5%, potrivit OCDE.
În schimb, OCDE a revizuit în sens negativ prognoza privind economia americană, la un avans de 3,6%, de la ritmul de 4% anticipat în martie. Planul de stimulare al SUA ar adăuga 3-4 puncte procentuale la creşterea SUA şi 1% la creşterea globală, readucând în acelaşi timp economia SUA la nivelurile dinaintea crizei până la mijlocul anului 2021.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.