O curte de apel din New Jersey a anulat un verdict împotriva Johnson & Johnson care prevedea plata a 223,8 milioane de dolari, pe care un juriu o acordase celor patru reclamanţi care au susţinut că au dezvoltat cancer în urma expunerii la azbestul din produsele cu pulbere de talc ale companiei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Curtea Superioară din New Jersey, Divizia de Apel a constatat marţi că un judecător al unei instanţe inferioare nu ar fi trebuit să permită o parte din mărturiile experţilor ştiinţifici pe care reclamanţii le-au prezentat juraţilor la proces.

Vicepreşedintele J&J Worldwide pentru Litigii, Erik Haas, a declarat într-un comunicat că decizia ”respinge în mod răsunător... ştiinţa de gunoi” promovată de pretinşii ”experţi” plătiţi de participanţii la procesul colectiv”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Compania a spus din nou că produsele sale cu talc sunt sigure şi nu conţin azbest.

Un avocat al reclamanţilor nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Juriul din caz a ordonat companiei să plătească daune compensatorii  de 37,2 milioane de dolari şi daune punitive  de 750 de milioane de dolari, deşi această sumă a fost redusă automat la 186,5 milioane de dolari conform legii statului.

În anularea verdictului şi ordonarea unui nou proces, un complet de trei judecători al curţii de apel a constatat că instanţa de fond nu şi-a îndeplinit ”rolul de control”, de a evalua dacă experţii reclamanţilor şi-au bazat mărturia pe ştiinţă solidă.

În opinia lor, judecătorii au constatat că trei experţi nu au explicat faptele sau metodele pe care le-au folosit pentru a-şi susţine opiniile conform cărora reclamanţii s-au îmbolnăvit de cancer din cauza expunerii la azbestul din produsele cu talc.

J&J îl dă în judecată separat pe unul dintre aceşti experţi, Jacqueline Moline, pentru un studiu pe care l-a realizat în colaborare, în 2019.

Studiul respectiv nu a fost în discuţie în decizia de marţi.

Moline, care a depus mărturie pentru reclamanţi în peste 200 de cazuri legate de cancerul provocat de talc, a susţinut că procesul este un efort ”de a intimida” experţii ştiinţifici şi de a-i împiedica să depună mărturie împotriva companiei.

J&J se confruntă cu peste 38.000 de procese care susţin că produsele sale cu talc, inclusiv pudra Johnson’s, pot conţine azbest şi au cauzat cancere, inclusiv cancer ovarian şi mezoteliom, un tip de cancer legat de expunerea la azbest.

Afirmaţiile au un bilanţ mixt de succes, cu câştiguri majore ale reclamanţilor, inclusiv un verdict de 2,1 miliarde de dolari, acordate unor 22 de femei cu cancer ovarian.

Verdictul a fost confirmat de o curte de apel, iar Curtea Supremă a SUA a refuzat să-l revizuiască.

J&J a câştigat recent anularea unor cazuri care au fost împotriva sa, inclusiv a unui verdict de 117 milioane de dolari în aceeaşi curte de apel din New Jersey şi un verdict de 120 de milioane de dolari la New York.

Cel mai recent câştig al companiei vine după ce nu a reuşit pentru a doua oară. în iulie. să trimită zeci de mii de creanţe privind talcul în instanţa de faliment, unde spera să le rezolve printr-o soluţie propusă, de 8,9 miliarde de dolari. Compania contestă acea hotărâre.

Procesele au fost în mare parte suspendate în timp ce J&J a depus o petiţie la instanţa de faliment, dar acum vor putea fi reluate.

Un proces care a fost permis în timp ce petiţia de faliment era în aşteptare s-a încheiat cu un verdict de 18,8 milioane de dolari pentru un bărbat din California, bolnav în stadiu terminal.

Potrivit J&J, costurile verdictelor sale legate de talc, reglementări şi cheltuieli legale au ajuns la aproximativ 4,5 miliarde de dolari.

Compania a încetat să mai vândă pudră pentru copii pe bază de talc în favoarea produselor pe bază de amidon de porumb, invocând o creştere a proceselor şi informarea greşită” cu privire la siguranţa produsului cu talc.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.