O autoritate de reglementare germană a ordonat Facebook să nu mai proceseze date ale utilizatorilor WhatsApp, pentru cel puţin trei luni, şi a cerut unei comisii a autorităţilor de reglementare în domeniul datelor din Uniunea Europeană să ia o măsură similară, astfel încât interdicţia să fie aplicată în toate statele membre, transmite Reuters.
Comisarul pentru Libertatea informaţiilor şi Protecţia Datelor din Hamburg, Johannes Caspar, a declarat marţi că a emis un ordin care interzice Facebook să proceseze date personale ale utilizatorilor WhatsApp.
Facebook a anunţat că analizează cum să conteste acest ordin.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Gigantul de media socială condus de Mark Zuckerberg analizează modalităţi noi de monetizare a WhatsApp, aplicaţie utilizată de circa 60 de milioane de oameni în Germania, încă de la preluarea acesteia, în 2014, pentru 19 miliarde de dolari.
Recent, utilizatorii WhatsApp au fost invitaţi să accepte termeni noi de utilizare şi de confidenţialitate, care oferă companiei o gamă largă de posibilităţi de a partaja date cu Facebook.
Utilizatorii WhatsApp au fost informaşi că trebuie să accepte termenii noi până pe 15 mai, dacă doresc să continue utilizarea aplicaţiei, care concurează în prezent cu rivali precum Signal şi Telegram.
Majoritatea utilizatorilor care au primit noii termeni ai serviciului au acceptat actualizarea, potrivit Facebook.
Caspar a spus însă că actualizarea este ilegală şi a emis un ordin de urgenţă care împiedică Facebook să continue procesarea datelor utilizatorilor WhatsApp din Germania.
”Ordinul are rolul să protejeze drepturile şi libertăţile multor milioane de utilizatori din toată Germania care îşi dau consimţământul la condiţiile de utilizare”, a spus el într-un comunicat.
Caspar a declarat că scandalul Cambridge Analytica şi scurgerea de date care a afectat peste 500 de milioane de utilizatori Facebook ”arată amploarea şi pericolele pe care le prezintă profilarea în masă”, adăugând că profilurile pot fi folosite pentru a manipula deciziile democratice.
”Ordinul emis acum se referă la prelucrarea ulterioară a datelor utilizatorilor WhatsApp. Criticile globale faţă de noile condiţii de utilizare ar trebui să dea naştere unei regândiri fundamentale a mecanismului de consimţământ. Fără încrederea utilizatorilor, niciun model de afaceri bazat pe date nu poate avea succes pe termen lung”, a spus Caspar.
Acesta a cerut, totodată, unui grup de autorităţi de reglementare a datelor din Uniunea Europeană să îi urmeze exemplul, astfel încât interdicţia să se aplice în cele 27 de state membre ale UE.
Un purtător de cuvânt al WhatsApp a declarat pentru CNBC că ordinul Autorităţii pentru Protecţia Datelor din Hamburg împotriva Facebook se bazează pe ”o neînţelegere fundamentală a scopului şi efectului actualizării WhatsApp şi, prin urmare, nu are o bază legitimă. Actualizarea noastră recentă explică opţiunile pe care oamenii le au pentru a trimite mesaje unei companii pe WhatsApp şi oferă transparenţă suplimentară cu privire la modul în care colectăm şi folosim datele. Întrucât afirmaţiile DPA din Hamburg sunt greşite, ordinul nu va avea impact asupra lansării în continuare a actualizării. Rămânem pe deplin angajaţi să oferim comunicaţii sigure şi private pentru toată lumea”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.