Compania de stat Nuclearelectrica şi compania privată Nova Power & Gas, distribuitor şi furnizor de gaze naturale din grupul E-INFRA, controlat de trei antreprenorii clujeni, au anunţat lansarea RoPower Nuclear SA, compania de proiect care se va ocupa de dezvoltare reactoarelor modulare mici (SMR) în România pe locul fostei centrale electrice pe cărbune din Doiceşti (Dâmboviţa). Compania nou-creată va genera peste 200 de locuri de muncă permanente în centrala electrică, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta România să evite peste 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an. Ministrul Energiei Virgil Popescu şi subsecretarul american pentru dezvoltare economică, energie şi mediu, Jose W. Fernandez, au participat la lansarea acestui joint-venture stat-privat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Ministrul Energiei, Virgil Popescu şi subsecretarul american pentru dezvoltare economică, energie şi mediu, Jose W. Fernandez, au  participat ieri, 27 septembrie, la lansarea unui joint-venture stat-privat. Nuclearelectrica SA şi Nova Power & Gas SRL se asociază în RoPower Nuclear, compania de proiect care va dezvolta reactoare modulare mici (SMR) în România, pe locul fostei centrale electrice pe cărbune din Doiceşti (Dâmboviţa). Compania de stat Nuclearelectrica şi compania privată Nova Power & Gas, distribuitor şi furnizor de gaze naturale din grupul E-INFRA, controlat de trei antreprenorii clujeni, au anunţat marţi, 27 septembrie, lansarea unei noi entităţi, RoPower Nuclear SA, compania de proiect, care se va ocupa de dezvoltare reactoarelor modulare mici (SMR) în România”, potrivit unui comunicat.

Ceremonia de semnare a Declaraţiei Acţionarilor a avut loc în prezenţa Ministrului Energiei, Virgil Popescu şi a subsecretarului american pentru dezvoltare economică, energie şi mediu, Jose W. Fernandez.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Deţinută în părţi egale de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas, compania nou-creată va avea sediul în Doiceşti tocmai pentru a asigura în primul rând un impact benefic asupra întregii comunităţi locale - va genera peste 200 de locuri de muncă permanente în centrala electrică, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta România să evite peste 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.

Terenul amplasamentului de la Doiceşti se află în proprietatea Nova Power & Gas.

Centrala electrică construită la Doiceşti va folosi tehnologia NuScale Power Module a celor de la NuScale, singura companie care a obţinut aprobarea de proiectare pentru SMR de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA. Capacitatea instalată poate fi completată, de asemenea, cu surse regenerabile, cu o capacitate de aprox. 80MWe.Cu această putere, va fi depăşită capacitatea fostei centrale de la Doiceşti.

“Mulţumesc partenerilor noştri americani şi Subsecretarului pentru Dezvoltare Economică, Energie şi Mediu al Statelor Unite ale Americii, Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, Jose W. Fernandez, pentru susţinerea şi sprijinirea cooperării bilaterale pentru asemenea, reiterez faptul că Guvernul României sprijină acest proiect important, care va contribui la consolidarea securităţii energetice şi a independenţei energetice pentru ţara noastră şi pentru ţările vecine”, a declarat Virgil Popescu, Ministrul Energiei.

Amplasamentul candidat de la Doiceşti a fost selectat în urma unui studiu în baza unui grant de 1,2 milioane dolari obţinut de Nuclearelectrica de la Agenţia Americană pentru Comerţ şi Dezvoltare (USTDA) pentru identificarea şi evaluarea amplasamentelor potenţiale pentru reactoarele modulare mici.

“Suntem mândri că vom dezvolta în România o centrală electrică sigură, care oferă energie curată şi rentabilă, aducând în acelaşi timp, multiple beneficii comunităţii locale. Având ca cele mai înalte obiective independenţa energetică şi securitatea energetică, România va putea fi un lider pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici în regiune, iar noua companie, RoPower Nuclear, un exemplu de bune practici în implementarea celor mai înalte standarde de securitate nucleară, productivitate şi performanţă, aşa cum este şi centrala CNE Cernavoda, de peste 25 ani”, a declarat directorul executiv al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă.

Lansarea companiei de proiect pentru proiectul SMR de la Doiceşti are loc la aproape un an de la semnarea, tot în prezenţa ministrului Virgil Popescu, a unui acord de colaborare între NuScale şi Nuclearelectrica pentru a accelera implementarea primului reactor modular de mici dimensiuni în Europa.

În urma alocării unui grant de 14 milioane de dolari, anunţat de preşedintele american Joe Biden în iunie 2022, compania de proiect RoPower Nuclear va începe Etapa Preliminară a studiului de Inginerie şi Proiectare Iniţială (Studiul FEED) pentru reactoare modulare mici (SMR), care constă într-o serie de activităţi şi studii de inginerie şi proiectare, analize tehnice aprofundate pe amplasament, precum şi activităţi de licenţiere şi autorizare, cu respectarea tuturor standardelor internaţionale şi naţionale. În plus, în cadrul Studiului FEED, vor fi aplicate recomandările AIEA, în urma misiunii SEED derulată în august 2022.

La solicitarea Nuclearelectrica, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (IAEA) a efectuat o misiune SEED (Site andExternalEvents Design)) pentru a evalua procesul care a fost urmat în alegerea primului amplasament pentru dezvoltarea unei centrale cu reactoare modulare mici (SMR) din Doiceşti.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.