Românii au experimentat în 2020 o viteză medie de download la nivel naţional de 185,8 Mbps pentru internetul fix, în creştere cu aproape 25% comparativ cu anul anterior, arată datele Netograf.ro, o platformă electronică concepută de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) pentru a le oferi utilizatorilor de internet din România un instrument cu care să verifice permanent calitatea serviciului de internet pe care îl plătesc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“Calitatea serviciilor de acces la internet s-a menţinut pe parcursul anului 2020, fiind înregistrate îmbunătăţiri în cazul serviciilor de acces la internet la punct fix, chiar şi în condiţiile creşterii traficului de date înregistrat în contextul intensificării utilizării acestor servicii în anul pandemic 2020. Statisticile elaborate de ANCOM pe baza testelor efectuate pe platforma Netograf arată că în anul 2020 românii au experimentat o viteză medie de download la nivel naţional de 185,8 Mbps pentru internetul fix, în creştere cu aproape 25% comparativ cu anul anterior, în timp ce viteza medie înregistrată pentru internetul mobil s-a menţinut constantă, la 24,2 Mbps, performanţe remarcabile în contextul pandemiei şi al volumului sporit de comunicaţii fixe şi mobile”, a declarat Eduard Lovin, vicepreşedintele ANCOM.

Testele efectuate de utilizatori pe platforma Netograf arată că în anul 2020 viteza medie de download la nivel naţional pentru internetul fix a crescut cu aproape 25% faţă de anul 2019, până la 185,8 Mbps, în timp ce viteza medie de upload s-a menţinut constantă la 111,4 Mbps.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Datele înregistrate prin intermediul platformei informatice Netograf referitoare la vitezele de transfer se corelează cu tendinţa generală rezultată din raportările de date statistice ale furnizorilor de comunicaţii electronice corespunzătoare vitezelor de transfer şi traficului lunar mediu pe locuitor, calculate de ANCOM pe baza raportărilor furnizorilor.

Astfel, cifrele evidenţiate de măsurătorile Netograf reflectă creşterea numărului conexiunilor de foarte mare viteză (cel puţin 100 Mbps) la puncte fixe cu 16% faţă de anul precedent, ponderea conexiunilor de foarte mare viteză ajungând la 80% la sfârşitul anului 2020. Implementarea soluţiilor necesare pentru susţinerea vitezelor mai mari se reflectă şi în creşterea semnificativă, peste evoluţiile din anii anteriori, a traficului lunar mediu pe locuitor din anul 2020 la valori de 44 GB/locuitor/lună, de peste 50% faţă de anul anterior.

”În anul 2020 se poate constata, în general, o tendinţă de creştere a valorilor vitezelor medii de download şi upload pentru conexiunile de internet fix înregistrate la nivel de judeţ, comparativ cu anul 2019”, potrivit Netograf.ro.

Viteza medie de download pentru conexiunile de internet fix variază de la un judeţ la altul, între 95,2 Mbps (Covasna) şi 235,5 Mbps (Ialomiţa). În ceea ce priveşte conexiunile de internet mobil, viteza medie de download variază între 12,9 Mbps (Giurgiu) şi 48,9 Mbps (Vrancea).

„În contextul creşterii cu aproximativ 30% a traficului de internet în reţelele fixe pe durata anului 2020, determinată de implementarea muncii la distanţă, mutarea cursurilor şcolare şi universitare în mediul online şi de creşterea semnificativă a componentei de entertainment online, creşterea vitezelor de transfer de care au beneficiat utilizatorii reprezintă un indicator important al rezilienţei reţelelor şi al performanţei serviciului de acces la internet din România. Pe parcursul anului trecut, toţi furnizorii au luat măsuri pentru monitorizarea mai eficientă a capacităţii disponibile a reţelei şi ajustarea rapidă în funcţie de necesităţi, pentru modernizarea echipamentelor de reţea şi pentru simplificarea şi eficientizarea procesului de achiziţie”, a adăugat vicepreşedintele Lovin.

Rezultatele testelor efectuate de utilizatori pe platforma Netograf indică o viteză medie de download  la nivel naţional pentru internetul mobil de 24,2 Mbps, păstrându-se constantă comparativ cu anul 2019, respectiv o viteză medie de upload de 10,2 Mbps pentru internetul mobil la nivel naţional pe parcursul anului 2020, în scădere cu 19%.

Raportul ANCOM privind calitatea serviciului de acces la internet în anul 2020 a fost realizat pe baza unui număr de 322.777 de teste valide efectuate prin intermediul celor trei tipuri de aplicaţii Netograf: web, aplicaţii pentru terminale fixe şi aplicaţii pentru terminale mobile.

Raportul oferă, pe lângă informaţiile privind vitezele de download şi upload şi informaţii cu privire la întârzierile şi variaţiile întârzierilor de transfer a pachetelor de date atât pentru furnizorii de servicii de acces la internet fix, cât şi pentru furnizorii de servicii de acces la internet mobil, statistici pe judeţe privind numărul de teste, vitezele de download şi upload medii şi întârzierile medii, precum şi informaţii legate de termenele necesare pentru furnizarea serviciului de acces la internet, termenele de remediere a deranjamentelor sau frecvenţa reclamaţiilor utilizatorilor şi termenul de soluţionare a acestora.

Netograf este o platformă electronică concepută de ANCOM pentru a le oferi utilizatorilor de internet din România un instrument independent, obiectiv şi gratuit pentru a verifica permanent calitatea serviciului de internet pe care îl plătesc. Utilizatorii pot verifica în acest fel dacă serviciul de internet utilizat se ridică la calitatea prevăzută în ofertă şi în contractul încheiat. Totodată, aceştia au acces la statistici ale valorilor parametrilor de calitate, obţinute pe baza testelor realizate de alţi utilizatori ai Netograf. Platforma Netograf cuprinde alicaţia web, aplicaţia desktop pentru terminale fixe ce poate fi descărcată de pe site şi aplicaţiile mobile pentru sistemele de operare Android şi iOS disponibile în magazinele dedicate (Google Play pentru Android şi App Store pentru iOS).

 

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.