Nestle, Philip Morris şi Imperial Brands s-au alăturat miercuri unei liste de companii multinaţionale care se retrag din Rusia, în timp ce presiunea creşte din partea consumatorilor din Occident pentru a lua o poziţie împotriva invaziei ruse în Ucraine.
Cel mai mare producător de alimente ambalate din lume a urmat exemplul Procter & Gamble şi Unilever pentru a opri investiţiile în Rusia, în timp ce producătorul de ţigări Philip Morris a declarat că va reduce producţia, iar Imperial a mers mai departe şi a suspendat activităţile.
Măsurile au venit după ce Coca-Cola şi McDonald's au oprit vânzările în Rusia, unde un membru senior al partidului de guvernământ a avertizat că firmele străine care se închid ar putea să îşi vadă operaţiunile naţionalizate.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
McDonald's a spus că închiderea temporară a celor 847 de magazine ale sale din Rusia ar costa 50 de milioane de dolari pe lună.
Firma de îmbrăcăminte sport a cuantificat, de asemenea, costul reducerii operaţiunilor sale, spunând că aceasta va afecta vânzările cu până la 250 de milioane de euro.
PepsiCo şi Starbucks s-au alăturat, de asemenea, zecilor de companii globale care închid magazine, fabrici sau părăsesc investiţii pentru a respecta sancţiunile sau din cauza întreruperilor de aprovizionare.
Aceste obstacole de aprovizionare includ şi suspendarea livrărilor de containere de către primii trei giganţi din lume ai transporturilor.
Yum Brands, compania părinte a KFC, a declarat că întrerupe investiţiile în Rusia, o piaţă care a ajutat-o să obţină o creştere record anul trecut.
Ca răspuns la acest exod, Andrei Turciak, secretarul consiliului general al partidului de guvernământ al partidului Rusia Unită, a avertizat că Moscova ar putea naţionaliza activele străine inactive.
Rusia Unită propune naţionalizarea fabricilor de producţie ale companiilor care îşi anunţă ieşirea şi închiderea producţiei în Rusia în timpul operaţiunii speciale din Ucraina”, a scris Turciak într-un comunicat publicat luni seară pe site-ul partidului.
Declaraţia a numit companiile alimentare private finlandeze Fazer, Valio şi Paulig drept ultimele care au anunţat închideri.
”Vom lua măsuri dure de represalii, acţionând în conformitate cu legile războiului”, a spus Turciak.
Moscova, care numeşte invadarea Ucrainei ”o operaţie militară specială”, a fost lovită de sancţiunile occidentale care au sufocat comerţul, au dus la prăbuşirea rublei şi au izolat şi mai mult ţara.
Băncile şi miliardarii au fost, de asemenea, vizaţi, Comisia Europeană pregătind noi sancţiuni care se referă la alţi oligarhi şi politicieni ruşi şi trei bănci din Belarus, a scris Reuters.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.