Zeci de oraşe şi comune din judeţele Vâlcea, Tulcea şi Prahova vor avea servicii de apă şi canalizare, în cadrul unor proiecte cu fonduri europene. Proiectele au fost semnate numai în ultima lună de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
MIPE anunţă că miercuri a fost semnat un proiect de apă şi canal, finanţat cu fonduri europene, în valoare de 261 milioane euro, pentru 9 oraşe şi 25 de comune din judeţul Vâlcea.
Evenimente
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Astăzi, secretarul de stat Carmen Moraru a semnat un contract de finanţare pentru extinderea reţelei de apă canal din judeţul Vâlcea, proiect în valoare totală de 261,4 milioane de euro (fără TVA), care se va derula în 34 de unităţi administrativ-teritoriale (9 oraşe şi 25 de comune). Semnarea a avut loc alături de reprezentanţii beneficiarului – Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apa Vâlcea”, se arată într-un comunicat de presă, de miercuri, al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Proiectul include investiţii pentru îmbunătăţirea accesului la servicii de alimentare cu apă de calitate pentru 45.625 locuitori şi creşterea gradului de acoperire cu servicii de colectare şi epurare a apelor uzate pentru 79.100 locuitori din judeţ.
”Semnăm astăzi contractul pentru o nouă investiţie în extinderea reţelei de apă – canal din România printr-un proiect care va acoperi 9 oraşe şi 25 de comune din judeţul Vâlcea. Astfel, valoarea proiectelor de apă – canal pentru care am semnat contractele de finanţare doar în ultima lună se ridică la peste 1 miliard de euro pentru 91 de unităţi administrativ – teritoriale din ţară, ceea ce înseamnă acces la alimentare cu apă la standarde conforme pentru 170.000 de oameni şi acces la canalizare pentru aproape 200.000. Vreau să asigur autorităţile locale că MIPE le va acorda oricând sprijin pentru demararea şi finanţarea unor astfel de proiecte, iar fondurile europene pe care le avem la dispoziţie sunt oportunitatea noastră de dezvoltare”, a declarat secretarul de stat Carmen Moraru.
Investiţiile cuprinse în acest proiect se vor face în două etape, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (cu finalizare până la 31 decembrie 2023) şi prin Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă (cu implementare în perioada 2024 – 2025).
Proiectul presupune extinderea reţelei de distribuţie a apei potabile cu 151,3 km şi reabilitarea altor 16 km existenţi, costul total al investiţiilor în sectorul de apă fiind de 81,2 milioane euro din care 35,25 milioane euro în prima etapă. Investiţiile în sectorul de apă uzată se ridică la 180,2 milioane euro din care 78,27 milioane euro în prima etapă, reţeaua de canalizare urmând a fi extinsă cu 310 km.
Potrivit sursei citate, în mai puţin de o lună, reprezentanţii MIPE au semnat contracte pentru extinderea reţelei de apă şi canal la nivel naţional în valoare de 1 miliard de euro.
Anterior acestui contract, au fost semnate în ultima lună contracte de finanţare pentru alte două proiecte pentru extinderea reţelelor de apă şi apă uzată din judeţele Prahova şi Tulcea.
Pentru Tulcea a fost semnat un contract în valoare de 245 milioane euro, prin care se va asigura acces la apă curentă şi canalizare în 5 oraşe şi 10 comune, ceea ce înseamnă că peste 35.000 de locuitori vor beneficia de servicii conforme de alimentare cu apă şi 53.000 de locuitori vor avea acces la canalizare, în ambele etape ale proiectului.
Totodată, Prahova va beneficia de un proiect în valoare de 690 milioane de euro, din care 85% finanţare prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, prin care vor fi realizate investiţii în extinderea sistemelor de alimentare cu apă de care vor beneficia 91.872 de locuitori şi a sistemelor de canalizare la care vor fi racordaţi 67.231 de beneficiari din 42 de unităţi administrativ – teritoriale.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.