Ministrul Energiei, Toma Petcu, participă, vineri, la şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti, unde se discută un proiect de hotărâre privind preluarea de către Primăria Capitalei a pachetului de acţiuni al producătorului şi distribuitorului de energie termică ELCEN, investiţie de aproximativ 155 de milioane de euro, primarul Capitalei, Gabriela Firea, şi ministrul Energiei susţinând că numai astfel poate fi asigurată continuitatea servicului de termoficare în Bucureşti. Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară.
Primul proiect discutat în şedinţa extraordinară a Consiliului General al Municipiului Bucureşti - care a început la ora 8.00 - a fost cel privind preluarea de către Primăria Capitalei a pachetului de acţiuni ELCEN, investiţie de aproximativ 155 de milioane de euro. Proiectul a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi.
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a susţinut că numai prin preluarea ELCEN poate fi asigurată continuitatea serviciului de termoficare în Bucureşti.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Avem un proiect aşteptat de ani de zile pentru bucureşteni şi care va asigura continuitatea serviciului de termoficare în Capitală în şcoli, institutii publice şi apartamente. Este vorba despre primul pas catre fuziunea dintre ELCEN şi RADET. Noul Guvern să emită o hotărâre prin care Primăria Bucureşti sa achiziţioneze pachetul integral de acţiuni de la ELCEN. Este vorba, ca şi valoare financiară, de circa 155 de milioane de euro, dar suma nu va fi platită pe loc, ci în cinci ani. Este un preţ bun, suportabil pentru municipalitate. Prin această fuziune şi prin preluarea pachetului se va crea o entitate nouă, puternică, care va pune capăt unui serviciu de proastă calitate", a spus Gabriela Firea.
"Ce înseamnă asta? O cheltuială din bugetul PMB de peste 150.000.000 de euro!! Totul fără consultare publică, fără analiză economică, fără plan de afaceri, doar o expunere de motive plină de generalităţi şi banalităţi. Ni se cere votul pe un proiect de milioane de lei, dar pentru analiza căruia avem la dispoziţie doar câteva ore. Acţiunea doamnei Firea se încadrează perfect în cuvinte protestatarilor de la începutul anului: Noaptea, ca hoţii!", a scris Roxana Wring.
La şedinţa CGMB au venit şi mai mulţi cetăţeni şi reprezentanţi ai societăţii civile, care au intrat pe baza unor liste, la câteva minute de la începerea şedinţei. Acum, accesul pe fiecare etaj se face pe baza unor cartele magnetice pe care le au doar angajaţii primăriei, astfel că atât jurnaliştii, cât şi cetăţenii pot intra în primărie doar însoţiţi de un reprezentant al biroului de presă. De asemenea, în sala de consiliu numărul poliţiştilor locali s-a mărit.
Ultima şedinţă a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, din 8 iunie, a fost întreruptă în urma unui scandal izbucnit după ce poliţiştii locali au împiedicat accesul mai multor cetăţeni, inclusiv reprezentanţi ai societăţii civile, care au vrut să intre la şedinţă şi cărora nu li s-a permis accesul pe motiv că nu sunt locuri în sală şi că nu erau înscrişi pe liste. În urma scandalului, primarul general, Gabriela Firea, a părăsit şedinţa. La sediul Primăriei au sosit un echipaj de Poliţie, dar şi un echipaj SMURD, după ce trei poliţişti locali au reclamat că au fost răniţi în busculadă.
Ministrul Energiei, Toma Petcu, anunţa încă din 30 martie că Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) şi Societatea Comercială Electrocentrale (ELCEN) ar putea fuziona, până la începutul iernii viitoare, urmând a fi administrate de Primăria Capitalei prin Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, declara atunci că, după ce ministerele Justiţiei şi Finanţelor Publice îşi vor da avizele, se aşteaptă o hotărâre de guvern prin care ELCEN să fie dat în administrare municipalităţii.
Administratorul judiciar al RADET, Gheorghe Piperea, declara, în 16 martie, că RADET urmează să fuzioneze prin absorbţie cu ELCEN, iar datoriile reciproce se vor şterge. Piperea a precizat, pentru News.ro, că fuziunea ar putea avea loc abia la un an de la confirmarea planului de reorganizare, estimată pentru noiembrie în acest an.
Compania ELCEN - controlată de Ministerul Energiei - produce şi distribuie energie termică şi energie electrică, fiind cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând aproape 40% din producţia la nivelul ţării şi 90% din producţia din Bucureşti.
Elcen a intrat anul trecut în insolvenţă, decizie luată de autorităţi pentru a rezolva problema datoriilor istorice dintre companie şi RADET, dar şi pe care acestea le au către terţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.