Ministrul Economiei Claudiu Năsui afirmă că de zece ani trei firme câştigă anual aproximativ un milion de euro pentru paza şi conservarea combinatului de la Krivoi Rog (Ucraina), care de 22 de ani nu mai funcţionează deloc şi la care statul român este co-proprietar, alături de cel ucrainean. Conform ministrului, cele trei firme sunt prevăzute expres într-o lege, fiind, în opinia sa, „paznici obligatorii”. El anunţă că a propus premierului ieşirea României din ”această afacere comunistă păguboasă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Mulţi aţi auzit de combinatul de la Krivoi Rog. Dar ştiţi şi că el ne mănâncă în fiecare an banii din taxe şi impozite? În Ministerul Economiei sunt multe probleme uitate de ani de zile. Unele de zeci de ani. Şi, la fiecare astfel de problemă, este cineva care câştigă bani frumoşi de pe urma ei. Combinatul de la Krivoi Rog este fix o astfel de problemă a statului român. Nerezolvată de ani de zile şi din care câţiva oameni conectaţi politic se îmbogăţesc din banii contribuabililor”, îşi începe ministrul postarea pe Facebook, ataşând şi fotografii ale combinatului.
 
 
 
Potrivit lui Năsui, combinatul de la Krivoi Rog este o fabrică abandonată din Ucraina la care este proprietar şi statul român alături de statul ucrainean. Iniţial erau mai multe state care au fost implicate în construirea lui, dar au rămas numai acestea două. Combinatul nu mai funcţionează şi nici nu are vreo perspectivă de a se reporni.
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Este o reminiscenţă a economiei socialiste planificate deţinute de stat. A fost fondat de Republica Socialistă România, împreună cu alte state din lagărul socialist, în anul 1986. România a plătit atunci 640 milioane ruble transferabile (echivalentul a ~1 miliard de dolari) pentru construcţie. În schimbul acestor bani, România trebuia să primească peleţi de fier pentru a produce oţel. În total, statul român ar fi trebuit să primească ~30 de milioane de tone de peleţi timp de 10 ani. În practică, a primit doar 159 mii de tone. Adică 0.53% din cât trebuia să primească. O altă „bună afacere” a statului”, explică ministrul Economiei.
El precizează că de 22 de ani acest combinat nu mai funcţionează deloc, iar celelalte state cu care eram în asociere şi-au marcat pierderea şi au vândut pe cât au putut ce aveau calculat drept contribuţie naţională, în timp ce statul român ”a ales să rămână agăţat de combinat alături de statul ucrainean, cel pe teritoriul căruia se află acest maldăr de fier din care se fură anual, cam orice”.
 
 
”Ştiţi ce face statul român cu el de zeci de ani? Plăteşte anual un milion de euro la trei firme pentru „pază şi conservare”. Trei firme care tot fac bani frumoşi an de an din paza unei ruine. An de an. Recent am primit pe masă nota de plată pe anul acesta. Ne costă încă 5,4 milioane de lei. Nu sunt alese la întâmplare aceste firme. Sunt impuse printr-o lege în care ele apar paznici obligatorii. Repet, an de an. Am cerut şi eu poze de la faţa locului să vedem ce păzim. Dacă tot ne costă cât o secţie ATI nouă în fiecare an. Combinatul este o epavă”, relatează Claudiu Năsui.
El subliniază că cele trei firme nu au fost alese pe baze concurenţiale printr-o licitaţie sau prin ”orice e firesc în 2021”, ci sunt trei firme nominalizate expres într-un HG din 1999: Arcom SA, Arcif SA şi Uzinexport SA.
 
 
”Până acum, aceste firme au primit peste 70 de milioane de lei. Adică 1 milion de euro pe an. Care e interesul în această schemă? Să tot plătim bani publici unor firme pentru păzirea unei epave fără viitor şi să aruncăm fără sens banii plătiţi de fiecare contribuabil în parte într-o gaură neagră? Sau în buzunarele unor căpuşe ale statului? Pentru mine şi pentru orice om de stat cu bun simţ, e clar că acest combinat, aşa cum este acum, nu are nicio perspectivă. Până acum statul a întreţinut această gaură neagră din motive pe care pot doar să le bănuiesc”, comentează ministrul.
 
 
Ministrul Economiei anunţă că a propus prim-ministrului ieşirea României din ”această afacere comunistă păguboasă care încă risipeşte banii românilor fără absolut niciun scop altul decât îmbogăţirea unor abonaţi la bani de la stat”.
”Concret, trebuie să vindem la licitaţie activele şi toate creanţele de acolo. Să mai recuperăm ce putem şi să nu mai plătim un milion de euro pe an unor firme stabilite din pix în 1999”, conchide Năsui, care adaugă că îşi dă seama că acţiunea sa va mai porni o altă campanie contra sa.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.