România va avea un număr de telefon unic, 1911, la care vor putea fi raportate incidentele de securitate cibernetică de către persoanele fizice, juridice şi instituţiile publice şi prin care va fi oferită asistenţă şi consiliere, în condiţiile în care, în România, educaţia digitală în domeniul securităţii informaţiilor continuă să fie deficitară, a anunţat, miercuri, ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, după şedinţa de Guvern.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministrul a spus că încurajează chiar şi în prezent testarea acestui sistem.

”După cum am menţionat, din 2 mai vom lansa prin Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, CERT-RO, un număr unic, 1911, apelabil din toate reţelele, la care vor putea fi raportate incidentele de securitate cibernetică de către persoanele fizice, juridice şi instituţiile publice, oferindu-se prin call-center o asistenţă primară şi consiliere pentru diagnosticare şi remediere. Vă încurajez de altfel să testaţi chiar în acest moment acest serviciu, care este în verificări”, a anunţat ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Ministrul Comunicaţiilor a precizat, de asemenea, că atacurile cibernetice prejudiciază anual economia globală cu 400 miliarde de euro. În plus, impactul economic al criminalităţii cibernetice a crescut de cinci ori din 2013 până în prezent şi este considerată o provocare pentru securitatea internă a Uniunii Europene (UE). Totodată, în Europa, peste 50% din cetăţeni se consideră neinformaţi privind ameninţările cibernetice.

Petrescu a atras atenţia că educaţia digitală, în domeniul securităţii cibernetice, este încă deficitară.

”În România, educaţia digitală în domeniul securităţii informaţiilor continuă să fie deficitară. Majoritatea alertelor procesate de CERT-RO, circa 87,6%, se referă la sisteme informatice vulnerabile, compromise sau infectate cu diverse variante de malware, situaţie influenţată şi de nivelul scăzut al abilităţilor digitale individuale”, a spus ministrul. El mai precizat că, în anul 2018, România a fost atât generatoare de incidente de securitate cibernetică, cât şi o ţintă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.