Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a transmis, luni, că este îngrijorat după ce Azomureş a anunţat sistarea temporară a activităţii de producţie, din cauza preţului prea mare la gaz. Ministrul afirmă că se vor căuta soluţii, pentru că oprirea fertilizării ar putea afecta cu 30% culturile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Sistarea temporară a producţiei de îngrăşăminte a principalului producător de fertilizanţi pentru agricultură, Azomureş, mă preocupă în mod direct.  Împreună cu colegii din Minister căutăm soluţii pentru a proteja munca fermierilor, a preveni scăderea producţiei agricole şi a limita scumpirea produselor agricole primare din recolta anului viitor. Din datele specialiştilor, abandonarea fertilizării de bază cu azot ne va aduce pierderi în recolta viitoare de circa 30%”, a transmis, luni, ministrul Agriculturii.  

Chesnoiu anunţă că va propune Guvernului o serie de măsuri urgente care să vină în sprijinul fermierilor, dar şi care să asigure producţia agricolă la un nivel care să acopere necesarul de consum al populaţiei. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Soluţii sunt şi vor fi puse rapid în aplicare pentru a le oferi fermierilor #stabilitate, iar românilor acces la produse româneşti, la preţuri rezonabile”, a transmis Chesnoiu.  

Potrivit Profit.ro, Azomureş, cel mai mare producător de îngrăşăminte din România, se confruntă cu o situaţie excepţională din cauza preţului foarte mare la gaz naturale şi energie electrică şi, în consecinţă, începe pregătirile pentru oprirea temporară a producţiei. 
 
"Nivelul ridicat al preţului solicitat de furnizori pentru materia primă principală, gazul metan, nu ne mai permite continuarea sustenabilă a activităţii. Din această cauză, la nivel european, şi alte platforme industriale au oprit total sau au restrâns foarte mult activităţile de producţie. Reluarea activităţii depinde de preţul gazului metan şi de disponibilitatea acestuia în piaţă. Decizia managementului, aprobată de Consiliul de Administraţie, nu are efecte imediate asupra angajaţilor. Se păstrează programul normal de lucru, ne vom concentra pe lucrările de mentenanţă ce pot fi executate în perioada rece, vom securiza şi menţine în funcţiune echipamentele critice şi vom continua să derulăm proiectele în care suntem implicaţi", a transmis directorul general al companiei, Harri Kiiski. 
 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.