Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, anunţă patru noi măsuri pentru fermieri şi spune că a avut discuţii cu mediul bancar şi cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi a găsit o formulă agreată pentru un mecanism prin care pune la punct un sistem de asigurare la secetă a unei suprafeţe agricole de 7 milioane de hectare, reprezentând culturi de toamnă şi primăvară. Prin acest mecanism se va asigura o despăgubire de până la 3.000 de lei pe hectar şi se va debloca creditarea fermierilor români.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Aşa cum le-am promis fermierilor şi tuturor asociaţiilor de profil alături de care am purtat discuţii, am elaborat mai multe acte normative care vor fi adoptate în şedinţele de Guvern! Am avut discuţii cu mediul bancar şi cu ASF şi am găsit o formulă agreată pentru un mecanism prin care punem la punct un sistem de asigurare la secetă a unei suprafeţe agricole de 7 milioane de hectare, reprezentând culturi de toamnă şi primăvară. Prin acest mecanism se va asigura o despăgubire de până la 3.000 de lei pe hectar şi se va debloca creditarea fermierilor români”, anunţă ministrul Florin Barbu.

Fondurile necesare pentru acest mecanism vin pe de o parte din contribuţia de 3% din subvenţia plătită de către fermieri, pe care o completăm cu aproximativ 17 milioane de euro anual din partea Uniunii Europene, din fondul de risc şi la care se adaugă o contribuţie de la bugetul de stat.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

O altă măsură destinată fermierilor este o completare solicitată de fermieri, la măsura Creditul Fermierului, care are o dobândă fixă de 1,95%.

”În primul rând, creştem gradul de garantare de către FGCR la 100% din fondurile puse la dispoziţie ale Ministerului Agriculturii. Este nevoie de această modificare pentru a sprijini afacerile din agricultură şi producţia românească. În plus, creditul va putea fi utilizat şi pentru rambursarea ratelor aferente anilor 2023-2024, astfel încât fermierii să poată trece cu bine de acest an extrem de dificil, fără a avea presiunea ratelor şi dobânzilor”, a adăugat el.

De asemenea, pot beneficia de această formă de creditare şi fermierii care înregistrează credite restante, potrivit bazei de date a Centrului Riscului de Credit, cu condiţiile ca aceştia să deţină un proces verbal de constatare a calamităţilor în acest an. Pentru a asigura fondurile necesare, schema bugetului de ajutor de stat se majorează de la 1,4 miliarde la 1,8 miliarde lei, fără a afecta deficitul bugetar.

O altă măsură venită în sprijinul fermierilor se referă la suspendarea de drept a creditelor care au o dobândă mai mare de 2% plus ROBOR, a ratelor restante, precum şi a dobânzilor şi comisioanelor scadente, pentru fermierii care au un proces verbal de calamitate încheiat pentru anii agricoli 2023-2024. Suspendarea se face până la 31 decembrie 2025.

Până la acelaşi termen se suspendă şi operaţiunile de executare silită pentru datorii către instituţiile bancare, IFN-uri, furnizori de utilităţi, furnizori sau distribuitori de inputuri.

”Vom acorda despăgubirile în cuantum de 1000 lei pe hectar înainte de începerea lucrărilor de toamnă, aşa cum am promis, în acest moment peste 80% din proceselor verbale de constatare a calamităţilor şi ne încadrăm în termenul asumat de 15 septembrie. Aceasta este activitatea noastră, acesta este respectul nostru pentru munca fermierilor români pe care îi susţinem prin măsuri şi programe, nu prin vorbe goale aruncate în spaţiul public!”, mai spune Florin Barbu.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.