Miniştrii de Finanţe din cele mai mari 20 de economii ale lumii (G20) s-au angajat duminică să monitorizeze impactul epidemiei de coronavirus asupra creşterii economiei mondiale şi să acţioneze la nevoie, ei afirmând că politicile monetare relaxate şi scăderea tensiunilor comerciale vor susţine accelerarea creşterii în 2020 şi 2021, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

FMI anticipează că epidemia ar putea reduce creşterea economiei globale cu 0,1 puncte procentuale.

”Vom intensifica monitorizarea riscurilor la nivel global, inclusiv epidemia de COVID-19. Suntem pregătiţi să luăm noi măsuri pentru a răspunde acestor riscuri”, arată comunicatul liderilor financiari, publicat la sfârşitul reuniunii miniştrilo de Finanţe şi reprezentanţilor băncilor centrale care a avut loc la Riad.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Creşterea globală va accelera modest în 2020 şi 2021. Redresarea este susţinută de continuarea condiţiilor financiare flexibile şi a anumitor semne de atenuare a tensunilor comerciale”, anticipează miniştrii.

Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Steven Mnuchin, a spus că băncile centrale vor căuta opţiuni pentru a răspunde epidemiei, dacă va fi necesar, iar guvernatorul Băncii Japoniei, Haruhiko Kuroda, a declarat că este pregătit să relaxeze politica monetară, la nevoie.

China a fost reprezentată la reuniunea G20 de ambasadorul sîu în Arabia Saudită, oficialii din conducerea de vârf a ţării nefiind prezenţi din cauza crizei provocată de virus.

Duminică, preşedintele chinez Xi Jinping a declarat că Beijingul va intensifica ajustîrile de politici pentru a ajuta la temperarea impactului epidemiei asupra economiei.

”Epidemia de pneumonie provocată de coronavirus va avrea în mod inevitabil un impact mare asupra economiei şi a societăţii”, a spus Xi, adăugând că efectele vor fi pe termen scurt şi controlabile.

”Ministerul de Finanţe saudit Mohammed al-Jadaan a declarat la o conferinţă de presă după reuniune:”Am discutat despre epidemia de coronavirus din China şi alte ţări şi toate ţările din G20 au fost de acord să fie pregătite, în mod colectiv, să intervină cu politicile necesare.

Epidemia, originară din China, s-a răspândit în 30 de ţări şi teritorii.

Coreea de Sud a mărit nivelul alertei din cauza bolii infecţioase la cel mai înalt nivel, dat Uniunea Europeană consideră că ”nu trebuie să ne panicăm” din cauza epidemiei din Italia.

Taxa pentru sectorul digital

Miniştrii şi reprezentanţii băncilor centrale au mai încurajat ca Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) să lucreze în continuare la reguli globale pentru impozitarea giganţilor din sectorul digital, cum sunt Gppgle, Amazon şi Facebook.

OCDE trebuie să pregătească până în iulie aspectele tehnice care ar permite guvernelor să taxeze companiile digitale acolo unde îşi desfăşoară afacerile, şi nu acolo unde sunt înregistrate din motive fiscale.

Mnuchin a avertizat însă că se opune taxării discriminatorii a serviciilor digitale, oferite în mare parte de companii din Statele Unite.

Acesta a spus că Washingtonul va răspunde cu investigaţii şi posibil cu tarife de retorsiune, dacă ţările vor decide să ia măsuri pe cont propriu, în afara unui acord la nivelul OCDE.

Un acord final referitor la reguli fiscale globale ar trebui să fie pregătit până la sfârşitul acestui an, pentru a evita proliferarea unor regimuri fiscale diferite în toată lumea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.