Miniştrii responsabili cu Politica de Coeziune au apreciat la unison, în cadrul Reuniunii informale organizate la Rouen de Preşedinţia franceză a Consiliului UE, că este necesară aprobarea cu celeritate a acordurilor de parteneriat şi programelor operaţionale, pentru a face faţă tuturor provocărilor cu care se confruntă UE, la care se adaugă şi criza umanitară provocată de conflictul armat declanşat de Rusia în Ucraina, la graniţa Uniunii Europene, arată Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene.
Potrivit MIPE, oficialii Comisiei Europene au anunţat în premieră că există o iniţiativă şi deschidere din partea Bruxelles de a sprijini situaţia din statele membre care primesc refugiaţi prin intermediul instrumentului REACT-EU, care ar trebui să parcurgă rapid procedurile legale de aprobare, pentru suplimentarea fondurilor în acest sens.
Pe lângă miniştrii din cele 27 de state membre, la reuniunea desfăşurată luni şi marţi au participat Elisa Ferreira, comisarul pentru Coeziune şi Reforme, Younous Omarjee, preşedintele Comitetului REGI din Parlamentul European, Lamia Kamal-Chaoui, directorul Centrului pentru antreprenoriat, IMM-uri, Regiuni şi Oraşe al OECD, Apostolos Tzitzikostas, preşedintele Comitetului Regiunilor, şi Stefano Palmieri, Comitetul Economic şi Social European.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, şi-a exprimat solidaritatea faţă de situaţia din Ucraina.
"Până acum, în ţara noastră au intrat peste 90.000 de refugiaţi şi nu se poate estima câţi mai urmează (…) Permiteţi-mi să-mi exprim compasiunea pentru această situaţie şi vă asigur că suntem pe deplin angajaţi să luăm în continuare toate măsurile necesare pentru a sprijini Ucraina”, a afirmat el.
Conform MIPE, pe agenda evenimentului, programat cu mult înainte de declanşarea conflictului din Ucraina, s-au aflat subiecte care au vizat analizele şi provocările identificate de cel de-al 8-lea Raport de coeziune şi modalitatea de mobilizare pe viitor a fondurilor structurale pentru creşterea coeziunii la nivel european.
Vîlceanu a subliniat că "Politica de Coeziune este cea mai importantă politică europeană de investiţii, reprezentând un vector de creştere strategică generală în toate statele membre, astfel fiind necesar să rămână unul dintre pilonii cheie ai bugetului UE post 2027".
Dan Vîlceanu a menţionat că viitorul politicii de coeziune este corelat în mod inseparabil cu cel al Uniunii Europene, însă aceasta trebuie să rămână capabilă să ofere soluţii integrate, dar şi diferenţiate, în funcţie de nevoi, la nivel european, regional şi local. Totodată, el a subliniat că România consideră vital ca prin Politica de Coeziune să se poată finanţa acele priorităţi de investiţii care răspund în mod specific nevoilor naţionale şi regionale, în special în ceea ce priveşte infrastructura de bază (transport, mediu, socială, digitală şi de sănătate).
Oficialul MIPE a mai evidenţiat că "este necesar să reflectăm asupra calendarului strâns pe care trebuie să-l parcurgem în finalizarea exerciţiului curent de programare a fondurilor Politicii de Coeziune (2021-2027)” şi a subliniat "importanţa încheierii în timp util a acordurilor de parteneriat şi a programelor operaţionale pentru a permite ca această politică să devină realitate pentru cetăţeni, aşa cum a fost şi în perioadele anterioare de programare”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.