Săptămâna următoare demarează calendarul consultărilor cu fermierii pentru Planul Naţional Strategic (PNS), pe sectoare de activitate, a anunţat, vineri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.
O delegaţie a Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a fost primită vineri, de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, la sediul instituţiei.
Principalele teme de discuţie au vizat domeniul îmbunătăţirilor funciare şi accesul la fondurile europene ce vor fi disponibile prin Planul Naţional Strategic (PNS) din anul 2023, cu accent pe construcţia de depozite regionale şi finanţarea investiţiilor în energia verde.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Dialogul cu reprezentanţii mediului antreprenorial este extrem de util în definitivarea Planului Naţional Strategic pentru agricultură. Săptămâna următoare demarăm calendarul consultărilor cu fermierii, pe sectoare de activitate. Obiectivul meu este să transmitem la Bruxelles un document coerent, care să răspundă cu adevărat aşteptărilor fermierilor şi nevoilor reale ale agriculturii româneşti. PNS trebuie să fie un instrument util pentru fermieri şi pentru agricultura României, nu pentru consultanţi sau reforme pe hârtie. După cum ştiţi, alături de mai mulţi colegi miniştri din UE, am solicitat flexibilitate din partea Comisiei Europene în privinţa termenului de transmitere a Planului Naţional Strategic, având în vedere întârzierile în adoptarea reformelor Politicii Agricole Comune”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.
În cadrul întâlnirii au fost discutate şi situaţia forţei de muncă în agricultură, dotarea atelierelor de pregătire practică ale liceelor agricole, precum şi implicaţiile creşterii preţurilor la energie electrică şi gaze naturale pentru agricultură şi industria alimentară.
În acest context, ministrul Chesnoiu a menţionat continuarea măsurilor de susţinere care vizează furnizarea apei gratuite până la punctele de livrare, acolo unde sunt încheiate contracte pentru irigaţii, precum şi decontarea cheltuielilor în cotă de până la 50%, aferente consumului de energie electrică necesar funcţionării agregatelor sau a echipamentelor pentru irigaţii.
În ceea ce priveşte stimularea ocupării forţei de muncă în agricultură şi industrie alimentară, ministrul a reamintit prevederile proiectului de lege depus în Parlament prin care se doreşte acordarea de facilităţi fiscale celor care angajează în agricultură, industrie alimentară, silvicultură şi piscicultură, pe modelul celor aplicate în domeniul construcţiilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.