Provizoratele Consiliilor de Administraţie reprezintă o boală la nivelul companiilor de stat, a declarat Mihai Precup, preşedintele Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice, în cadrul emisiunii “Academia de Guvernanţă” de la Profit News TV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Principala noastră provocare o reprezintă provizoratele. Din punctul meu de vedere, ele reprezintă o boală la nivelul companiilor, pentru că, având provizorate, practic, membrii în consiliile de administraţie care se rotesc 5 luni cu 2 luni, nu ai cum să le pui indicatori cheie de performanţă. Şi, dacă nu ai indicatori cheie de performanţă în mandat, e foarte greu să-i tragi la răspundere.

Când ai un consiliu de administraţie, unde mandatele expiră la momente diferite, deci ajung la termen succesiv, asta înseamnă că nu există solidaritate între membrii consiliului, ceea ce aduce atingere principiului în sine de mandat care presupune solidaritate în răspunderea membrilor consiliului faţă de gestiunea acelei companii”, explică Mihai Precup, preşedintele AMEPIP.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Dorinţa de a profesionaliza consiliile de administraţie este reflectată şi în cadrul Guvernului şi a Parlamentului României, a mai spus Mihai Precup în cadrul emisiunii de la Profit News TV.

 „Legea spune foarte clar - cel puţin jumătate din membrii trebuie să fie independenţi faţă de sectorul public în general. Trebuie ca toate consiliile de administraţie în acest moment să fie în această situaţie. Tot ce trece prin mâna AMEPIP este foarte clar evaluat, astfel încât să reflecte ceea ce s-a publicat în lege anul trecut. Angajamentul Guvernului este ferm în a aduce experţi independenţi în consiliile de administraţie”, precizează preşedintele AMEPIP.

De altfel şi AMEPIP a făcut paşi concreţi în ceea ce priveşte aducerea de oameni independenţi şi profesionişti în consiliile de administraţie. 

„Am înfiinţat corpul administratorilor publici, tocmai pentru a crea o bază de experţi din care ministerele să poată să aleagă, astfel încât să-şi completeze schema în cadrul consiliilor. În felul ăsta, ne creăm competenţă internă de oameni profesionişti. Mai mult decât atât, am creat un fel de eJobs pe partea de poziţii în consiliile de administraţie. Ne dorim să creştem şi încrederea în procesul de selecţie pentru consiliile de administraţie. Ne dorim să avem un proces riguros. Ne-am dat seama că dacă avem profesionişti şi companii mai transparente, vom avea o pondere mai mare la PIB şi vom atrage investiţii şi locuri de muncă mai bine plătite”, a mai spus preşedintele AMEPIP în cadrul emisiunii “Academia de Guvernanţă.”

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.