OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, a înmagazinat o cantitate de 3,5 milioane MWh în acest an, cu 50% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, a declarat într-un interviu pentru News.ro Mariana Gheorghe, directorul general al companiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În acest an am înmagazinat cu circa 50% mai mult faţă de anul anterior. Am ajuns la circa 3,5 milioane MWh în această perioadă. Preţul nostru realizat la gaze a fost semnificativ mai jos decât cel de pe platforma centrală a Bursei Române de Mărfuri (BRM). Piaţa este sub presiune, datorită dinamicii privind cererea şi oferta”, a declarat Mariana Gheorghe, pentru News.ro.

Aceasta a vorbit şi de rezultatele înregistrate de OMV Petrom în primele nouă luni ale acestui an.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Profitul net al OMV Petrom a crescut cu 111% în primele nouă luni, la 1,85 miliarde lei, de la 878 milioane lei în perioada ianuarie-septembrie 2016, în timp ce vânzările totale au crescut cu 20%, la 14,29 miliarde lei.

”În ceea ce priveşte activitatea de gaze şi electricitate, perioada a fost foarte dinamică. Dacă ne uităm la gaze, am avut, datorită pieţei, o activitate destul de intensă, mai ales în prima parte a anului. Am reuşit să vindem tot ce am produs în piaţă, am reuşit să creştem numărul de clienţi şi în acelaşi timp am reuşit să ne respectăm obligaţiile de înmagazinare”, spune oficialul OMV Petrom.

Producţia totală de hidrocarburi a grupului a scăzut în primele nouă luni cu 4%, la 46,04 milioane bep, în timp ce producţia de gaze naturale a scăzut cu 3%, la 3,89 miliarde metri cubi, faţă de perioada ianuarie-septembrie 2016.

Pe piaţa de electricitate, au existat şi mai multe provocări, afirmă Mariana Gheorghe.

”Cererea a crescut cu 5%, dar au existat variaţii de preţuri foarte mari, de la vârfuri în luna ianuarie, la scăderi în lunile următoare. Preţurile au fost foarte volatile. Însă din cauza problemelor tehnice pe care le-am avut la centrala de la Brazi, cu avarii succesive la cele două transformatoare, nu am putut capitaliza pe acest context de piaţă. Eforturile noastre s-au concentrat în direcţia remedierii avariilor menţionate. A trebuit să decidem dacă le înlocuim sau le reparăm. Având în vedere că este vorba de echipamante foarte complexe, executate la comandă, am reuşit să înlocuim în circa nouă luni unul dintre transformatoare; cel de-al doilea transformator a fost pus în funcţiune zilele trecute. Livrarea unui transformator e posibilă într-un an, un an şi jumătate şi am depus eforturi, astfel încât unul din ele a fost livrat în mai puţin de nouă luni”, mai spune ea. 

Din aprilie până în iulie, centrala a fost total oprită, ceea a avut impact asupra rezultatelor.

”A trebuit să facem achiziţii de pe piaţa de electricitate, pentru că aveam contracte, obligaţii pe termen mai lung şi a trebuit să cumpărăm din piaţă la preţuri mai mari. Acest lucru a dus la pierderi financiare”, subliniază ea.

OMV Petrom deţine o cotă de 5% din producţia de electricitate la nivelul ţării, iar pe PZU, 10-12%.

OMV Petrom avea la sfârşitul lunii septembrie circa 13.900 de angajaţi, cu 7% mai puţini faţă de perioada similară a anului anterior.

Este cel mai mare grup petrolier din România, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 64 milioane bep în 2016.

Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW.

Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a 783 benzinării, la sfârşitul lui 2016, sub două branduri, OMV şi Petrom.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.