Investiţia de miliarde de dolari a gigantului de comerţ electronic Amazon în firma americană de inteligenţă artificială Anthropic este investigată oficial de un organism de reglementare a concurenţei din Marea Britanie, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Autoritatea pentru Concurenţă şi Pieţe a declarat joi că a început o investigaţie de ”Fază 1” privind investiţia şi parteneriatul Amazon cu Anthropic, pentru a evalua dacă acordul a dus la o situaţie relevantă de fuziune care ar putea afecta concurenţa în Regatul Unit.

După examinarea iniţială a parteneriatului Amazon-Antropic, CMA are acum ”informaţii suficiente” pentru a începe o anchetă oficială, a spus autoritatea de reglementare într-o notificare pe site-ul său.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

CMA are acum până la 40 de zile lucrătoare pentru a decide dacă tranzacţia ar putea dăuna concurenţei şi, prin urmare, ar trebui să fie analizată în continuare într-o investigaţie aprofundată de „Faza 2”.

Amazon a finalizat în martie o investiţie de 4 miliarde de dolari în Anthropic. Acordul a constat într-o aalocare iniţială de 1,25 miliarde USD, în septembrie, urmată de o tranzacţie suplimentară de 2,75 miliarde USD, finalizată la începutul acestui an.

Ca parte a acordului, Amazon va pune la dispoziţie modelele lingvistice mari puternice ale Anthropic pe platforma sa Bedrock pentru construirea de aplicaţii AI generative.

Modelele Anthropic vor fi, de asemenea, antrenate şi implementate pe propriile cipuri AI personalizate ale Amazon, care au fost construite de divizia sa de cloud computing Amazon Web Services.

Într-o declaraţie pentru CNBC, un purtător de cuvânt al Amazon a spus că compania este ”dezamăgită” că CMA a continuat cu o anchetă iniţială de fuziune de fază 1, adăugând că colaborarea sa cu Anthropic ”nu ridică probleme de concurenţă şi nu atinge pragul de revizuire al CMA”.

”Investind în Anthropic, Amazon, împreună cu alte companii, ajută Anthropic să extindă opţiunile şi concurenţa în această tehnologie importantă.

Amazon nu deţine nici un loc în consiliu şi nici putere de decizie la Anthropic, iar Anthropic este liber să lucreze cu orice alt furnizor (şi într-adevăr are mai mulţi parteneri)”, a spus purtătorul de cuvânt prin e-mail.

Purtătorul de cuvânt al Amazon a adăugat că va continua să pună la dispoziţia clienţilor modelele Anthropic prin Bedrock.

Un purtător de cuvânt Anthropic a declarat pentru CNBC: ”Suntem o companie independentă. Parteneriatele noastre strategice şi relaţiile cu investitorii nu diminuează independenţa noastră de guvernanţă corporativă sau libertatea noastră de a colabora cu alţii.”

”Amazon nu are un loc în consiliul lui Anthropic şi nici nu are drepturi de observator al consiliului. alutăm oportunitatea de a coopera cu CMA şi de a le oferi o înţelegere cuprinzătoare a investiţiei Amazon şi a colaborării noastre comerciale”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Anthropic.

Pactul Amazon-Antropic nu este singurul acord care se confruntă cu controlul autorităţilor de reglementare din Regatul Unit.

CMA examinează separat parteneriatul de miliarde de dolari al gigantului american de software Microsoft şi investiţia în gigantul AI OpenAI. Cu toate acestea, organul de pază nu a dezvăluit încă dacă va începe o investigaţie de Faza 1 a parteneriatului Microsoft-OpenAI.

În Statele Unite, Comisia Federală pentru Comerţ din SUA a trimis în ianuarie somaţii giganţilor tehnologiei Microsoft , Amazon şi Google, împreună cu firmele de inteligenţă artificială OpenAI şi Anthropic, cerându-le să împărtăşească informaţii despre investiţiile şi parteneriatele lor recente.

Unele companii tehnologice mai mici au criticat firmele Big Tech pentru strategia lor de a dobândi participaţii în unele dintre companiile cheie care construiesc sisteme AI avansate, pentru a se apropia de ele.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.