Autorităţile locale sunt din ce în ce mai interesate în realizarea de proiecte de regenerare urbană pe terenuri pe care le au în proprietate şi care, din diverse motive, sunt neexploatate de mulţi ani, a transmis, joi, firma de consultanţă imobiliară JLL.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Vedem interes mai ales din partea primăriilor din marile oraşe, precum Bucureşti, Braşov, Constanţa etc, de a indentifica cele mai bune soluţii pentru valorificarea acestor proprietăţi, care oferă potenţial de dezvoltare pe sute de hectare de teren. Regenerarea acestor zone va atrage pe de o parte creşterea valorii de piaţă a proprietăţii respective, şi totodată va aduce comunităţii din care fac parte o serie de avantaje economice şi sociale”, se arată în comunicat.

JLL a subliniat că din ce în ce mai multe autorităti publice locale fac eforturi sustinute în directia profesionalizării aparatului propriu şi identificării unor soluţii viabile pentru punerea în valoare a activelor pe care le deţin sau pe care le au în administrare.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”În continuare autorităţile publice controlează portofolii semnificative de proprietăti care în prezent sunt subutilizate. Potenţialul oferit de acestea poate fi deblocat în urma unor analize şi studii realizate în mod judicious şi raţional, astfel încât autoritatea să dispună de instrumente pentru o mai bună planificare şi pentru a stimula dezvoltarea prin introducerea unor facilităţi complementare şi generarea unor exemple de bune practici”, se arată în comunicat.

Unul dintre proiectele de acest gen în care JLL a fost recent implicată include fosta platformă industrială Rulmentul din Braşov. JLL a fost angajată de Banca Mondială pentru a analiza oportunitatea unei dezvoltări imobiliare a terenulului deţinut şi administrat de Primaria Braşov pe fosta platformă industrială Rulmentul. Este vorba de un teren în suprafaţă de 31,3 hectare, parte proprietatea municipiului Braşov, parte proprietatea statului, dar în administrarea primăriei.

”JLL are la nivel mondial o experienţă importantă în proiecte de regenerare urbană realizate de autorităţile locale. Vedem şi în România în ultima perioadă o deschidere a autorităţilor spre astfel de proiecte. În afara proiectului din Braşov, JLL a mai realizat în acest an un studiu de piaţă şi consultanţă privind strategia de dezvoltare a unui teren viran de 100 ha în Sectorul 5 Bucureşti şi în continuare primim cereri pentru astfel de studii şi de la alte autorităţi care deţin terenuri generoase în proprietate şi pe care vor să le valorifice cât mai eficient”, a declarat Silviana Petre Badea, managing director JLL România.

Scopul acestor studii este de a furniza o bază care să susţină efortul municipalităţilor de a realiza dezvoltarea într-un mod sustenabil, potrivit JLL.

”Pentru proiectul din Braşov, am analizat regenerări urbane din toată lumea astfel să punem pe hârtie cele mai juste şi argumentate propuneri de dezvoltare. În urma acestor analize, am observat că regenerările urbane de succes, mai ales în zone care nu sunt centrale, sunt cele care au o pondere mare de spaţiu verde, lucru pe care l-am luat în considerare în propunerile noastre. De asemenea, sunt regenerări urbane cu zone care crează comunităţi, care adună oamenii împreună, care fac oamenii să comunice şi, de asemenea, care păstrează clădirile care conferă identitate locului. În Braşov, avem o zonă industrială veche şi de renume, pe care vrem să o reconvertim, să-i păstrăm sufletul şi să o transformăm în ceva ce răspunde nevoilor generaţiilor actuale”, a adăugat Silviana Petre Badea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.