Italia a aprobat măsuri pentru a ajuta consumatorii şi firmele să facă faţă creşterii costurilor energiei amplificate de criza din Ucraina, într-un decret amplu care întăreşte, de asemenea, competenţele Romei de a proteja activele cheie de ofertele de preluare străine, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Pachetul de măsuri, în valoare de 4,4 miliarde de euro, este cel mai recent pas pentru reducerea preţurilor la energie şi combustibil şi vine în plus faţă de suma de aproximativ 16 miliarde de euro bugetată din iulie anul trecut pentru a încerca să reducă facturile la electricitate şi gaz pentru firme şi gospodării.

”Am luat măsuri importante şi motivate pentru a răspunde consecinţelor războiului din Ucraina asupra ţării noastre”, a declarat premierul Mario Draghi într-o conferinţă de presă de vineri, susţinută după o şedinţă de cabinet pe această problemă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Măsurile sunt finanţate prin impozitarea profiturilor suplimentare ale firmelor energetice care au beneficiat de creşterea preţurilor la energie şi nu vor agrava deficitul public.

Taxa ia forma unei contribuţii unice de 10% aplicată marjelor de profit care au crescut semnificativ în ultimele şase luni, pe o bază anuală.

”Această intervenţie redistributivă... ne permite să evităm împrumuturile suplimentare şi să ţinem sub control conturile publice”, a spus Draghi.

Roma a vizat toamna trecută ca deficitul bugetar să scadă la 5,6% din PIB în acest an, de la 7,2% în 2021.

Pentru a consolida influenţa Romei, decretul introduce un set specific de măsuri pentru a supraveghea şi a bloca preluările şi acordurile comerciale privind reţelele 5G şi tehnologia cloud.

Firmele care îşi desfăşoară activitatea în aceste două sectoare vor fi obligate să furnizeze anual notificări mult mai detaliate autorităţilor referitoare la fuziunile şi acordurile de furnizare de servicii propuse.

Un nou organism format din 10 membri, din cadrul biroului primului ministru, va fi responsabil pentru verificarea oricăror acorduri potenţial sensibile, potrivit unui proiect de decret văzut de Reuters.

De când a fost introdusă ”o prerogativă de aur”, în 2012, autorităţile guvernamentale au blocat de şase ori tentativele de preluări străine ale unor companii din Italia. Cinci dintre acestea au respins oferte  chineze, iar patru au venit de când Draghi a preluat mandatul în urmă cu 13 luni.

Guvernul a mai spus autorităţilor publice să înlocuiască software-ul antivirus legat de Rusia şi că ia în considerare măsuri de blocare a exporturilor de materii prime pentru a proteja industriile interne de lipsuri.

În partea energetică a decretului, Roma a stabilit planuri de reducere a accizelor la benzină şi motorină. Acest lucru ar reduce preţurile plătite la pompă cu 25 de cenţi pe litru până la sfârşitul lunii aprilie.

Economia Italiei, care a crescut cu 6,6% anul trecut, după o contracţie record de 9,0% în 2020, cauzată de restricţiile de combatere a coronavirusului, se confruntă acum cu o perspectivă de creştere din ce în ce mai slabă.

Trezoreria se pregăteşte să reducă semnificativ sub 4% ţinta privind creşterea economiei Italiei în acest an, faţă de obiectivul anterior de 4,7% stabilit în toamna trecută, a declarat o sursă guvernamentală.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.