Cel mai mare transportator pe cale ferată din România, compania de stat CFR Marfă, ar putea obţine profit în acest an, după opt ani la rând de pierderi, iar principalul motor al creşterii va fi extinderea pe pieţele externe, compania vizând şi reducerea dependenţei faţă de transportul de cărbune, a declarat noul director al CFR Marfă, Mihuţ Crăciun, într-un interviu acordat News.ro.
CFR Marfă a avut pierderi în fiecare an din 2008 până în prezent, cel mai slab rezultat fiind înregistrat în 2009, cu o pierdere de 535 milioane lei. În 2015, afacerile companiei au scăzut cu 13%, până la 800 milioane lei, de la 918,8 milioane lei în 2014.
Pierderile companiei au fost chiar mai mari decât în 2014, când s-a înregistrat un minus de 27,2 milioane lei, iar cota de piaţă a companiei a scăzut uşor, la circa 51%.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Rezltatele slabe ale companiei sunt puse de către noul şef al CFR Marfă pe seama competiţiei.
”Principala cauză a acestei scăderi o reprezintă o competiţie foarte puternică pe piaţă şi o agresivitate în oferta de preţ care nu întotdeauna este corelată cu realitatea. Sunt situaţii în care se merge la dumping", a afirmat Crăciun, pentru News.ro.
"Din punct de vedere al afacerilor, nu are sens să obţii cotă de piaţă fără profit. Pe termen lung, aceasta este o investiţie nesănătoasă. Este foarte periculos dacă te angrenezi în acest joc”, a completat el.
Principalul competitor al CFR Marfă, Grup Feroviar Român (GFR), are o cotă de piaţă de circa 30% şi este controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, condamnat definitiv, cu suspendare la începutul acestui an.
El a fost acuzat că i-a dat mită avocatului Doru Boştină 3 milioane de euro, pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la licitaţia pentru transportarea cărbunelui, organizată de Complexul Energetic Oltenia (CEO). Stoica a fost la un pas, în 2013, să preia controlul asupra CFR Marfă, în urma unei proceduri de privatizare eşuate.
O altă cauză a pierderilor din 2015 a fost necorelarea costurilor în raport cu veniturile, consideră Crăciun, iar rezultatele preliminare din primul trimestru din acest an arată un uşor declin faţă de 2015.
Pentru acest an, noul director al CFR Marfă - care are experienţă în industria bunurilor de larg consum, având trecut în CV un parcurs profesionat în cadrul companiilor Coca-Cola, Red Bull, Kandia şi JTI - şi-a propus să aducă compania pe profit pentru prima dată din 2007.
Pe termen mediu şi lung, compania are nevoie de o strategie de dezvoltare prin care să fie modernizată, să fie regândite toate procesele interne şi să fie atacate pieţe regionale şi internaţionale, consideră noul director.
”CFR Marfă ar putea avea profit şi fără a se extinde pe plan regional, dar ar fi mai dificil. Nu trebuie să rămânem ancoraţi prea mult pe piaţa internă”, a declarat Crăciun.
În lupta cu competitorii din regiune, CFR Marfă are ca avantaje o acoperire naţională foarte bună şi un potenţial mare de a ieşi în afara graniţelor, a menţionat directorul.
”Avem un parc foarte mare de locomotive, din toate modelele. Există câteva sute în parcul rece, în conservare, care pot fi folosite aproape oricând”, a declarat Crăciun.
În plus, compania are şi o capacitate de a negocia foarte bună, iar nivelul profesional al oamenilor care pot obţine contracte valoroase este ridicat, a precizat Crăciun.
Directorul companiei recunoaşte însă că este clar nevoie de demararea unui amplu proces de reorganizare, de optimizarea cheltuielilor, de o alocare mai bună a resurselor şi de stabilizarea unor indicatori de performanţă care să fie asumaţi şi realizaţi.
”Reorganizarea nu înseamnă neapărat reducerea locurilor de muncă, înseamnă optimizare. Acum nu am terminat o evaluare completă a companiei ca să ştiu sigur dacă va fi nevoie sau nu de concedieri”, a declarat Crăciun.
Un alt vector de creştere îl va reprezenta casa de expediţii Rofersped, controlată de CFR Marfă, specializată pe logistică integrată pentru transport de marfă pe calea ferată în trafic intern şi internaţional.
Aceasta poate genera foarte mult transport internaţional, pentru că poate oferi servicii pe care operatorul tradiţional de cale ferată nu le poate oferi, a subliniat Crăciun.
”De exemplu, sunt clienţi care au nevoie, între două capete de cale ferată, şi de transport rutier. O casă de expediţii poate oferi un pachet integrat de servicii care să includă transportul şi depozitarea”, a explicat directorul CFR Marfă.
Un alt motor de creştere îl reprezintă diversificarea mărfurilor transportate. În prezent, CFR Marfă are o dependenţă excesivă de transportul de cărbuni, care au o pondere de 60% din marfa transportată de compania de stat şi care generează probleme.
”Trebuie să transportăm o gamă mult mai largă de produse, e loc mult de creştere pe această zonă. Avem de încasat circa 200 de milioane de lei de la companiile de stat care activează în această zonă, multe dintre ele în faliment sau insolvenţă”, a declarat Crăciun.
Clienţii cu cele mai mari datorii către CFR Marfă sunt CET-urile, Complexul Energetic Hunedoara şi Oltchim, potrivit reprezentanţilor companiei.
Situaţia generează un disconfort şi blocaje de cash-flow companiei CFR Marfă, care consideră că trebui găsite mecanisme la nivel guvernamental pentru deblocarea plăţilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...