Încrederea oamenilor de afaceri germani în economia ţării lor a scăzut puternic în martie, din cauza îngrijorărilor legate de creşterea preţurilor energiei, lipsa şoferilor şi stabilitatea lanţurilor de aprovizionare, în urma războiului din Ucraina, ceea ce sugerează o posibilă recesiune, potrivit unui sondaj publicat vineri, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Institutul de cercetări Ifo a anunţat că indicele privind climatul de afaceri a scăzut la 90,8 în martie, de la un nivel revizuit în scădere de 98.5 în februarie. Un sondaj efectuat de Reuters în rândul analiştilor indica o citire de 94,2 pentru martie.

”Mesajul din partea celui mai important barometru economic din Germania este clar: economia germană va intra cel mai probabil în recesiune”, a declarat Thomas Gitzel, economist şef la VP Bank Group.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Publicarea, joi, a indicelui referitor la intenţiile de achiziţii ale managerilor a dat o anumită speranţă că economia germani a fost până acum capabilă să absoarbă consecinţele războiului, dar indicele Ifo”ne spune altceva”, a spus Gitzel.

”Divergenţa extremă între situaţie şi aşteptări este tipică. Chiar dacă de fapt nu s-au întâmplat prea multe, incertitudinile provocate de război sunt foarte mari”, a spus Jens-Oliver Niklasch, economist senior la Landesbank Baden-Wuerttemberg.

În cele din urmă, incertitudinile merg dincolo de războiul din Ucraina, ridicând întrebări despre sustenabilitatea modelului de afaceri german, a spus un analist al Decabank, Andreas Scheuerle, menţionând dependenţa celei mai mari economii din Europa de furnizori şi ţările cliente.

Indicele referitor la aşteptările oamenilor de afaceri a scăzut la rândul său de la 98,4 la 85,1, înregistrând cel mai accentuat declin de la declanşarea pandemiei de coronavirus.

La momentul efectuării sondajului, două treimi dintre companiile industriale doreai să mărească preţurile mai mult ca oricând, iar comercianţii cu amănuntul vor să facă acelaşi lucru, a spus un  expert economic al Ifo, Klaus Wohlrabe

”Este un efect de domino”, a spus acesta.

Sectorul serviciilor se poate bucura iniţial de relaxarea restricţiilor pentru Covid-19, dar se prefigurează probleme pentru că umplerea rezervorului unei maşini devine o povară, iar familiile vor trebui să îşi reducă din activităţile de recreere”, a adăugat Gitzel.

Acesta a spus că măsurile de sprijin anunţare joi de guvernul german sunt departe de a compensa costurile mai mari.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.