Guvernul a aprobat o hotărâre privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite spre vânzare consumatorilor, modificările vizând, între altele, informaţiile legate de reduceri. "Trebuie să plătim preţul corect pentru produsele cumpărate şi să protejăm consumatorii împotriva unor oferte înşelătoare", afirmă ministrul Economiei, Florin Spătaru.
Potrivit Ministerului Economiei, Guvernul a aprobat, miercuri, Hotărârea pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 947/2000 privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare.
"Actul normativ aprobat astăzi vine în completarea măsurilor adoptate deja, pentru a ne asigura că toţi consumatorii sunt protejaţi. Trebuie să plătim preţul corect pentru produsele cumpărate şi să protejăm consumatorii împotriva unor oferte înşelătoare", a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei, citat în comunicatul ministerului.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Proiectul introduce un articol nou în Hotărârea Guvernului nr. 947/2000 privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare privind informaţiile pentru consumatori legate de reducerile de preţ. Orice notificare de reducere a preţului trebuie să indice clar preţul aplicat anterior de comerciant. Preţul anterior reprezintă cel mai scăzut preţ practicat de comerciant în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preţ.
De asemenea, sunt introduse opţiuni de reglementare la nivel naţional în ceea ce priveşte bunurile care sunt susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid (în special alimentele), reducerile de preţ continue şi bunurile care au fost prezente pe piaţă mai puţin de 30 de zile.
Astfel, în cazul bunurilor susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid (în special alimentele), preţul anterior reprezintă cel mai scăzut preţ practicat de comerciant în perioada ultimelor 10 zile înainte de data aplicării reducerii de preţ, iar pentru produsele prezente pe piaţă mai puţin de 30 de zile, preţul anterior reprezintă cel mai mic preţ practicat de comerciant de la data punerii produsului pe piata, înainte de data aplicării reducerii de preţ. În plus, dacă reducerea de preţ este majorată treptat în perioada ultimelor 30 de zile, preţul anterior este considerat preţul fără reducere înainte de prima aplicare a reducerii de preţ.
Conform sursei citate, au fost stabilite măsuri suplimentare pentru produsele vândute în regim de outlet. Pentru acest tip de vânzare, au fost introduse prevederi mai detaliate privind informaţiile destinate consumatorilor legate de reducerile de preţ.
Actul normativ introduce şi o serie de sancţiuni stabilite în funcţie de natura, gravitatea, amploarea şi durata încălcării.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.