Grupul maghiar MOL a raportat un profit operaţional EBITDA în primele nouă luni, de 3,627 miliarde dolari. Grupul îşi revizuieşte în creştere estimările anuale EBITDA la 4,1-4,4 miliarde dolari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Grupul MOL anunţă rezultatele financiare pentru al treilea trimestru din 2022. Profitul operaţional CCS EBITDA s-a ridicat la 1,449 miliarde dolari în T3 2022, susţinut de performanţa foarte bună a segmentelor Upstream şi Downstream, dar şi de factorii macroeconomici. Acest rezultat a condus la un profit operaţional EBITDA în intervalul trimestrul 1- trimestrul 3 de 3,627 miliarde dolari, ceea ce permite grupului MOL să îşi revizuiască în creştere estimările anuale EBITDA la 4,1-4,4 miliarde dolari”, anunţă grupul.

În acelaşi timp, taxele excepţionale şi reglementările privind preţul carburanţilor în Europa Centrală şi de Est au avut un impact de aproximativ 1,18 miliarde dolari asupra operaţiunilor MOL în intervalul trimestrul 1- trimestrul 3 2022.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Deşi în primele nouă luni ale anului condiţiile macroeconomice au evoluat favorabil pentru sectorul de petrol şi gaze, volatilitatea mediului extern, recesiunea iminentă, intervenţiile statului şi creşterea taxelor au generat un climat de incertitudine pentru industrie. Sancţiunile Uniunii Europene pot influenţa viitorul economic al Europei. Al treilea trimestru din 2022 s-a dovedit a fi foarte dificil în ceea ce priveşte furnizarea de energie în centrul şi estul Europei. Până acum, am reuşit să menţinem stabilitatea furnizării de carburanţi în mai multe ţări din regiunea Europei Centrale şi de Est şi consider că acest lucru reprezintă cea mai mare realizare a noastră. Vom avea nevoie şi în viitor de angajamentul tuturor colegilor noştri şi de o abordare financiară disciplinată, pentru a menţine un nivel de investiţii care să garanteze securitatea energetică şi obţinerea independenţei regiunii faţă de sursele de energie ruseşti, şi, în acelaşi timp, pentru a nu pierde din vedere obiectivele noastre care vizează tranziţia spre economia verde. Am făcut un pas mare pe traseul de implementare a strategiei noastre 2030+: în Ungaria, MOL gestionează, în baza unui contract de concesiune, serviciile municipale şi comunale de management al deşeurilor pe o perioadă de 35 de ani, lucru care ne permite să extindem operaţiunile noastre într-o nouă direcţie de business, aceea a economiei circulare şi a reducerii amprentei de carbon”, spune Zsolt Hernádi, Chairman şi CEO.  

Segmentul Upstream: Rezultatul EBITDA aproape s-a dublat, ajungând la 640 milioane dolari în trimestrul 3 2022, iar de la începutul anului până în prezent rezultatul segmentului a totalizat 1,72 miliarde dolari, adică aproape jumătate din rezultatul EBITDA total al grupului.

Segmentul Downstream: profitul operaţional CCS EBITDA a crescut de la an la an şi a ajuns la 741 milioane de dolari în T3, înregistrând totuşi o scădere de 14% comparativ cu trimestrul anterior. În această perioadă, reglementările referitoare la preţuri şi taxele excepţionale impuse în Europa Centrală şi de Est au avut efecte asupra profitabilităţii segmentului, în timp ce EBITDA rezultat din petrochimie a scăzut cu 90% de la an la an. Contribuţia semnificativă a sectorului R&M a compensat factorii negativi în această perioadă.

În segmentul Consumer Services, rezultatul EBITDA a scăzut în T3 2022 cu 43% de la an la an, iar rezultatul primelor trei trimestre a scăzut cu mai mult de jumătate comparativ cu aceeaşi perioadă, trimestrul 1-trimestrul 3, a anului trecut. Numărul de staţii de servicii care integrează conceptul Fresh Corner a crescut la 1.130 în trimestrul 3 2022, de la 1.103, în trimestrul al doilea al anului.

Grupul MOL este o companie internaţională integrată de petrol, gaze naturale, petrochimie şi retail, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 30 de ţări şi 25.000 de angajaţi în întreaga lume. Grupul MOL controlează trei rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia şi Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de aproape 2.000 de staţii de servicii în 10 ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est. În prezent, activităţile de producţie se desfăşoară în 9 ţări, iar cele de explorare în 14 ţări. MOL se angajează să îşi transforme operaţiunile tradiţionale bazate pe combustibili fosili într-un model de afaceri sustenabil, cu emisii scăzute de carbon, şi aspiră să devină neutră din punctul de vedere la emisiilor de carbon nete până în 2050, contribuind totodată la formarea economiei circulare cu emisii scăzute de carbon în Europa Centrală şi de Est.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.