Preţurile angro ale ouălor din SUA au atins recorduri istorice, deoarece o epidemie accelerată de gripă aviară la găinile ouătoare reduce proviziile, în timp ce cumpărătorii cumpără mai multe pentru a coace prăjituri de Crăciun şi alte delicii de sărbători, transmite Reuters.
Creşterile i-au afectat pe consumatorii care se confruntă deja cu o inflaţie persistentă şi care se pregătesc pentru preţuri posibil mai mari la o gamă largă de articole, dacă preşedintele ales, Donald Trump, va duce la bun sfârşit planurile de a impune tarife la bunurile din China şi Mexic.
Preţurile cu ridicata pentru ouăle mari au ajuns miercuri la 5,57 dolari pe 12 bucăţi în Midwest, în creştere cu 150% faţă de un an în urmă şi depăşind recordul anterior de 5,46 dolari din decembrie 2022, a declarat compania de date despre mărfuri Expana.
Preţurile sunt şi mai greu de suportat în California, unde livrările sunt în continuare limitate de reguli care interzic fermierilor să crească găini în cuşti. Acolo, ouăle au stabilit un record uluitor de 8,85 USD pe duzină, a spus Expana.
Aceste preţuri ridicate sunt favorabile pentru fermierii care reuşesc să evite focarele de gripă aviară şi nu sunt blocaţi în acorduri de preţuri pe termen lung care ajută la controlul costurilor la unii mari comercianţi cu amănuntul.
Dar consumatorii ar mai putea avea de suferit. Preţul mediu de vânzare cu amănuntul al unei duzini de ouă a depăşit 3,60 USD în noiembrie, faţă de 2,50 USD la începutul anului, potrivit Biroului de Statistică a Muncii. În septembrie preţul mediu a fost mai mare, de 3,80 dolari.
Comercianţii cu amănuntul au întârziat să transfere costurile mai mari, în parte pentru că nu doresc să sperie cumpărătorii în timpul sezonului aglomerat al sărbătorilor, dar ar putea creşte preţurile în noul an, a declarat Karyn Rispoli, de la Expana.
Într-un semn timpuriu al unui impact, lanţul de produse alimentare din SUA Giant, deţinut de Ahold Delhaize, a anulat o promoţie planificată pentru ianuarie în regiunile de lângă Washington şi Baltimore, a declarat directorul de preţuri al Giant, Erik Weenink.
”Doar că nu ştim unde vor sta costurile”, a spus el.
Principalul factor care conduce la creşterea preţurilor ouălor este cel al daunelor aduse efectivului depăsări ouătoare din cauza gripei aviare.
Virusul a distrus aproape 123 de milioane de pui, curcani şi alte păsări de curte în 49 de state, de la începutul actualului focar în 2022.
La nivel naţional, efectivul de găini ouătoare din SUA a scăzut în octombrie cu 3% faţă de anul anterior, la aproximativ 315 milioane de păsări, iar producţia de ouă a scăzut cu 4%, potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA.
USDA şi-a redus în această lună previziunile pentru producţia şi exporturile de ouă în 2025, în timp ce şi-a majorat perspectivele de preţ.
”Nu există suficientă aprovizionare pentru pieţele de export, la fel cum nu există o aprovizionare atât de mare pentru piaţa din SUA”, a declarat Greg Tyler, CEO al USA Poultry & Egg Export Council, un grup comercial.
Din cele 35 de milioane de găini ouătoare ucise de gripa aviară în acest an, aproape jumătate au contractat virusul în ultimele trei luni, arată datele.
Lucrătorii din Iowa, cel mai mare stat producător de ouă, au început să sacrifice un efectiv masiv de 4,2 milioane de găini care au fost testate pozitiv în această lună.
”Suntem într-una dintre acele ferestre în care este pur şi simplu situaţia este scăpată de sub control”, a spus Rispoli.
Păsările sălbatice pot transmite virusul efectivelor de păsări. În acest an, focarele în rândul vacilor au crescut, de asemenea, riscurile ca camioanele de livrare din fermă să poarte virusul în hambarele de păsări din fabricile de lapte.
Virusul a infectat 61 de persoane până acum în acest an, potrivit datelor federale. Cazurile la oameni au fost în cea mai mare parte uşoare, deşi oficialii au confirmat primul caz sever săptămâna aceasta, în Louisiana.
USDA a finanţat cercetarea vaccinurilor care ar putea fi folosite pentru a proteja păsările şi vacile de gripa aviară.
Secretarul pentru Agricultură, Tom Vilsack, a declarat pentru Reuters că agenţia are fonduri pentru a cumpăra o parte din vaccinuri şi că ar fi logic ca administraţia Trump să continue să sprijine dezvoltarea vaccinului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.