Goldman Sachs Group a anunţat joi că îşi închide operaţiunile în Rusia, devenind prima bancă importantă de pe Wall Street care părăseşte această ţară după invadarea Ucrainei de către Moscova, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Operaţiunile la Moscova au fost din ce în ce mai dificile pentru instituţiile financiare occidentale, pe fondul sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei, iar băncile s-au gândit dacă să rămână sau să plece.

În timp ce băncile europene sunt cele mai expuse în Rusia, băncile americane au la rândul lor o expunere semnificativă, însumând 14,7 miliarde de dolari, conform datelor Bănciii pentru Reglemente Internaţionale.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Goldman Sachs îşi încetează activitatea în Rusia, în conformitate cu cerinţele de reglementare şi de licenţiere”, a anunţat banca într-un comunicat trimis prin e-mail.

O sursă familiarizată cu situaţia a spus că Goldman va înceta treptat operaţiunile, în loc să le oprească imediat.

Pierderea provocată de această retragere ar fi nesemnificativă, a spus sursa.

În declaraţia sa anuală anterioară, banca a dezvăluit o expunere de credit faţă de Rusia de 650 de milioane de dolari.

Cea mai mare bancă americană expusă la Rusiaeste Citigroup, care a declarat miercuri că îşi desfăşoară activitatea de servicii bancare pentru populaţia din Rusia pe o bază mai limitată, în timp ce îşi menţine planurile anterioare de a ceda franciza.

Alte bănci americane care operează în Rusia includ JPMorgan, care a refuzat să comenteze planurile sale.

În Europa, Raiffeisen Bank International din Austria are în vedere să părăsească Rusia, au declarat anterior pentru Reuters două persoane care cunosc această problemă.

Cu toate acestea, băncilor le va fi greu să se iasă de pe piaţă, au spus experţii.

Dan Awrey, profesor la Cornell Law School, specializat în reglementări financiare, a declarat săptămâna trecută că băncile ”nu pot pur şi simplu să renunţe unilateral la angajamentele de creditare şi alte tipuri de creanţe financiare”, deoarece ”există cineva de cealaltă parte şi asta va face să fie mult mai complicat.”

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.