Firmele financiare de la Frankfurt şi până pe Wall Street au înregistrat joi scăderi puternice ale preţurilor acţiunilor, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, şi încearcă să înţeleagă cum vor arăta sancţiunile şi cum să răspundă clienţilor, transmite Reuters.
În timp ce mulţi bancheri au minimizat importanţa Rusiei pentru operaţiunile lor, aceasta este al cincilea mare partener comercial al Uniunii Europene, cu o cotă de 5% din comerţ.
Comerţul Statelor Unite cu Rusia are o pondere de mai puţin de 1% din totalul.
Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, a declarat că are planuri de urgenţă în vigoare în , în timp ce oficialii din SUA şi Europa au anunţat noi sancţiuni dure împotriva Moscovei.
Banca britanică Lloyds a declarat că este în ”alertă sporită” pentru atacuri cibernetice, în timp ce gigantul german de asigurări şi management al activelor Allianz a anunţat că şi-a îngheţat expunerea la obligaţiunile guvernamentale ruse.
În timp ce băncile americane sunt bine pregătite pentru măsurile anunţate până acum în legătură cu agresiunea Rusiei faţă de Ucraina, sunt îngrijorate că noile măsuri ar putea creşte costul şi complexitatea aplicării acestora.
Instituţiile financiare sunt principalii aplicatori ai sancţiunilor.
”De fiecare dată când există orice tip de tensiune financiară peste graniţe, companiile financiare, în special băncile, tind să fie în centrul acesteia, deoarece au afaceri în toate acele domenii. Şi efectele lor sunt resimţite prin fluctuaţii valutare şi lucruri de genul acesta”, a declarat Jamie Cox, director partener la Harris Financial Group din Richmond, Virginia.
Acţiunile băncilor de top au scăzut, iar componenta sectorului bancar european a pierdut 8%, mai mult decât o scădere de 3,5% a indicelui Euro Stoxx .
Acţiunile celor mai mari bănci americane, inclusiv JPMorgan Chase, Citigroup, Goldman Sachs şi Morgan Stanley, au scăzut cu 2-5%.
Şeful HSBC, una dintre cele mai mari bănci din Europa, a declarat săptămâna aceasta că ”o contagiune mai largă” pentru pieţele globale este o preocupare, chiar dacă expunerea sa directă este limitată.
Unele bănci au organizat discuţii pentru clienţi cu experţi, pentru a analiza situaţia, au arătat invitaţiile văzute de Reuters, JPMorgan programând una cu Michael Singh, senior fellow la Washington Institute for Near East Policy.
Goldman Sachs a lansat o discuţie telefonică pentru clienţii săi privaţi, găzduită de Alex Younger, fost şef al serviciului britanic de informaţii externe MI6, care este acum angajat al companiei.
Băncile europene sunt cele mai expuse Rusiei, în special în Franţa, Italia şi Germania, depăşind cu expunerea băncilor americane, arată datele de la Banca Reglementărilor Internaţionale.
Şi acele bănci cu operaţiuni semnificative în Rusia au fost cel mai greu afectate după ce forţele sale au invadat Ucraina pe uscat, aer şi mare, cu cel mai mare atac al unui stat împotriva altuia din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.
Acţiunile Raiffeisen Bank International din Austria au scăzut cu 19,5%, în timp ce acţiunile Societe Generale au pierdut 11,2%, deşi banca franceză a declarat că divizia sa rusă Rosbank a continuat să funcţioneze normal.
Acţiunile UniCredit au scăzut cu 12,4% şi au declanşat o suspendare automată a tranzacţionării, deşi banca italiană a declarat că ”expunerea sa din Rusia este foarte bine acoperită”.
Acţiunile Deutsche Bank, care, la fel ca mulţi creditori în ultimii ani, şi-a redus prezenţa în Rusia pe măsură ce sancţiunile s-au extins, au scăzut cu peste 10,2%, cea mai mare scădere dintre acţiunile blue chips germane.
”„Avem planuri de urgenţă în vigoare”, a spus banca într-un comunicat. Un purtător de cuvânt a refuzat să detalieze, dar a spus că ”riscurile sunt bine limitate”.
Autoritatea de reglementare financiară germană BaFin a declarat că urmăreşte cu atenţie criza.
Liderii Uniunii Europene vor impune noi sancţiuni Rusiei, îngheţându-i activele, blocând accesul băncilor ruse la piaţa financiară europeană şi blocând ”interesele Kremlinului” din cauza ”atacului său barbar” din Ucraina, au spus înalţi oficiali.
Dar, în ceea ce va fi o uşurare pentru băncile europene, este puţin probabil ca UE în acest stadiu să ia măsuri pentru a separa Rusia de sistemul global de plăţi interbancare SWIFT, au spus mai multe surse din UE.
Premierul britanic Boris Johnson a dezvăluit joi un pachet de sancţiuni ”severe” împotriva Rusiei, care vizează băncile, membrii ai celui mai apropiat cerc al preşedintelui Vladimir Putin şi persoane extrem de bogatem care se bucură de stilul de viaţă londonez de lux.
Deutsche Bank şi Allianz, două dintre cele mai importante companii financiare din Europa şi ambele cu operaţiuni în Rusia, au declarat că sunt pregătite să respecte sancţiunile.
Allianz, unul dintre cei mai mari administratori de active din lume, a declarat că ponderea obligaţiunilor guvernamentale ruseşti în portofoliul său este ”foarte scăzută” şi că a implementat o îngheţare a acestora.
RBI a declarat în această lună că a alocat 115 milioane de euro (129 de milioane de dolari) în provizioane pentru posibile sancţiuni împotriva Rusiei. În timp ce acţiunile sale au scăzut brusc joi, banca a spus că este ”prematur să evalueze” impactul sancţiunilor asupra afacerii sale.
Grupul austriac a declarat că băncile sale din Rusia şi Ucraina sunt ”bine capitalizate şi autofinanţate”.
Preşedintele şi CEO-ul Camerei de Comerţ din SUA, Suzanne Clark, a declarat într-un comunicat că invadarea Ucrainei de către Rusia a fost o încălcare gravă a dreptului internaţional.
”Comunitatea de afaceri va continua să sprijine Administraţia, Congresul şi aliaţii noştri pentru a asigura un răspuns rapid şi semnificativ la agresiunea Rusiei”, a spus Clark.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.