Enel S.p.A., care acţionează prin filiala sa deţinută integral Enel X S.r.l., şi Intesa Sanpaolo SpA, prin filiala sa Banca 5 SpA, au semnat un acord cu Schumann Investments SA, companie controlată de fondul internaţional de capital privat CVC Capital Partners Fund VI, pentru achiziţionarea a 70% din capitalul social al Mooney Group SpA, o companie fintech care operează în segmentul proximity banking şi plăţi.
”Enel S.p.A., care acţionează prin filiala sa deţinută integral Enel X S.r.l., şi Intesa Sanpaolo SpA, prin filiala sa Banca 5 SpA, au semnat un acord cu Schumann Investments, companie controlată de fondul internaţional de capital privat CVC Capital Partners Fund VI, pentru achiziţionarea a 70% din capitalul social al Mooney Group SpA, o companie fintech care operează în segmentul proximity banking şi plăţi. Enel X va cumpăra 50% din capitalul social al Mooney, în timp ce Banca 5, care deţine în prezent o participaţie de 30% din Mooney, îşi va creşte aportul la 50%, plasând compania de plăţi sub controlul comun al ambelor părţi”, anunţă Enel.
Acordul, bazat pe o valoare de 100% din fintech-ul Mooney, evaluat la 1,385 de miliarde de euro, prevede ca, la finalul procesului de achiziţie, Enel X să plătească între 334 de milioane de euro şi 361 de milioane de euro pentru partea sa din participaţie; respectiva contribuţie constă în 220 de milioane de euro pentru capitalul propriu şi o componentă variabilă legată de un mecanism de ajustare a preţului la închidere. În acelaşi timp, Intesa Sanpaolo va plăti la închidere între 88 de milioane de euro şi 94 de milioane de euro; respectiva contribuţie constă la rândul său în 88 de milioane de euro pentru capitalul propriu şi o componentă variabilă legată de un mecanism de ajustare a preţului la închidere.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Această achiziţie este o oportunitate de creştere pentru noi în spaţiul fintech, care vine în completarea viziunii industriale a Grupului Enel, plăţile digitale fiind din ce în ce mai utilizate pentru facturile de energie electrică, precum şi pentru servicii avansate, cum ar fi mobilitatea electrică. Cu plăţile digitale putem satisface nevoile de confort şi flexibilitate ale clienţilor, în conformitate cu abordarea noastră centrată pe client. Aşteptăm cu interes să cooperăm cu noul nostru partener, Intesa Sanpaolo, cu scopul de a oferi o gamă tot mai largă de servicii şi de a continua să satisfacem nevoile în creştere ale clienţilor noştri, într-un mod din ce în ce mai eficient”, spune Francesco Starace, CEO şi General Manager Enel.
Operaţiunea are o valoare semnificativă datorită creării unui parteneriat între Intesa Sanpaolo şi Enel, care va accelera creşterea şi dezvoltarea Mooney în proximitate şi plăţi digitale, mobilitate şi servicii energetice.
„Mooney este o parte cheie a strategiei noastre de a construi o propunere digitală îmbunătăţită pentru clienţii noştri de retail - care apreciază foarte mult proximitatea şi flexibilitatea - aspecte care vor deveni unii dintre pilonii noului nostru plan de afaceri. Ca grup, vom beneficia de potenţialul de inovare şi de creştere al unui fintech european, reducând în acelaşi timp costul de aşteptare pentru acei clienţi mai puţin interesaţi să viziteze sucursalele noastre. Împreună cu partenerul nostru Enel - un lider global în sectorul său - Mooney ne va permite, de asemenea, să dobândim noi clienţi şi să extindem modelul de servicii digitale la nivel internaţional”, afirmă Carlo Messina, CEO al Intesa Sanpaolo.
Mooney, consolidată şi mai mult de această tranzacţie, va continua să joace un rol important pentru Grupul Intesa Sanpaolo, asigurându-se că toţi clienţii Băncii au acces uşor, rapid şi sigur la o gamă largă de servicii de plată.
Închiderea tranzacţiei, preconizată la sfârşitul celui de-al doilea trimestru al anului 2022, este supusă diferitelor autorizaţii administrative, cum ar fi autorizarea de către autorităţile de concurenţă relevante şi de către Banca Italiei, precum şi finalizarea cu succes a procedurii golden power cu Preşedinţia Consiliul de Miniştri al Italiei.
În urma finalizării tranzacţiei, toate activităţile legate de segmentul de servicii financiare a Enel X în Italia, comercializate sub brandul Enel X Pay, vor fi vândute către Mooney. Concret, Enel X va vinde către Mooney, pentru 140 de milioane de euro, participaţiile sale egale cu 100% din capitalul social al Enel X Financial Services, CityPoste Payment şi Paytipper (sub rezerva executării opţiunii de cumpărare existente pentru a creşte participarea Enel X la aceasta din urmă din cota sa actuală de 55%), creând astfel un fintech comun, cu sediul european, cu o bază de clienţi deja solidă. Aceste tranzacţii sunt în conformitate cu Planul Strategic 2022-24 al Grupului Enel şi se încadrează în modelul Stewardship.
Enel X este linia globală de afaceri a Grupului Enel, care oferă servicii care accelerează inovarea şi conduc tranziţia energetică. Lider global în sectorul soluţiilor energetice avansate, Enel X gestionează servicii de echilibrare a reţelei prin managementul consumului de energie pentru circa 7,7 GW de capacitate totală la nivel global şi 195 MW de capacitate de stocare instalată la nivel mondial.
Banca 5 este compania Grupului Intesa Sanpaolo specializată în open digital banking, axată pe dezvoltarea de produse şi servicii instant banking, oferite prin acorduri comerciale cu reţele de proximitate şi terţi, în special în sectorul fintech. Banca 5 dezvoltă servicii de încasare-plată, instrumente tranzacţionale şi produse bancare simple care pot fi distribuite atât clienţilor proprii ai grupului, clienţilor partenerilor săi, cât şi tuturor consumatorilor. Banca 5 a fost înfiinţată în 2017 cu scopul de a dezvolta o „bancă de proximitate” care să susţină strategia de distribuţie a Intesa Sanpaolo, iar în ianuarie 2020 s-a alăturat Grupului Sisal pentru a crea Mooney.
Mooney este activ în sectorul serviciilor de plată şi, cu aproximativ 46.000 de magazine afiliate, este un operator italian cu o reţea extinsă de proximitate. În 2020, Mooney a înregistrat venituri de aproximativ 153 de milioane de euro şi un EBITDA de aproximativ 82 de milioane de euro. Veniturile nete au crescut cu aproximativ 17% CAGR în perioada 2019-2021, în timp ce EBITDA a crescut cu aproximativ 9% CAGR în acelaşi interval de timp. Compania are aproximativ 20 de milioane de clienţi şi procesează în fiecare an aproximativ 20% din toate facturile de energie electrică (echivalente cu aproximativ 18 milioane de facturi) emise de Grupul Enel. În plus, prin participaţia sa la MyCicero, Mooney administrează o platformă digitală care oferă pentru peste 2 milioane de clienţi servicii de mobilitate (parcare şi transport intermodal).
Enel este o companie energetică multinaţională şi un lider integrat pe pieţele globale de electricitate şi energie din surse regenerabile. Enel este cea mai mare companie de utilităţi din Europa după EBITDA din activităţi curente şi activează în peste 30 de ţări din lume, producând energie cu o capacitate instalată de circa 90 GW. Enel distribuie electricitate printr-o reţea de peste 2,2 milioane de kilometri şi, cu cei peste 75 de milioane de utilizatori finali, este cel mai important operator de reţea la nivel global 1 . Grupul aduce energie în aproximativ 70 de milioane de case şi companii, şi are cea mai mare bază de clienţi la nivel mondial.
Divizia de energii regenerabile a Enel, Enel Green Power, este cel mai mare jucător privat în domeniul energiei regenerabile şi operează centrale cu o capacitate instalată de circa 51 GW din surse eoliene, solare, geo-termale şi hidro în Europa, America, Africa, Asia şi Oceania. Enel X Global Retail, divizia globală de afaceri a Enel dedicată serviciilor energetice avansate, este lider mondial în servicii de echilibrare a reţelei prin managementul consumului de energie, cu o capacitate totală de 7,7 GW, gestionată la nivel global; compania a instalat circa 195 MW de capacitate de stocare şi, în sectorul mobilităţii electrice, 245.000 de puncte de încărcare 2 a vehiculelor electrice pe tot globul.
Intesa Sanpaolo este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa, care oferă un mix complex de servicii financiare - wealth management, consumer banking, corporate banking, investment banking, asset management şi asigurări. Ca lider în Italia, grupul oferă servicii către 13,5 milioane de clienţi, printr-o reţea de canele digitale şi tradiţionale. Subsidiarele internaţionale ale grupului furnizează servicii către 7,1 milioane de clienţi din 12 ţări din Europa Centrală şi de Est, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, şi administrează o reţea internaţională dezvoltată pentru a susţine clienţii corporate din 25 de ţări. Ca parte a angajamentului său faţă de o creştere sustenabilă, Intesa Sanpaolo a creat un fond de finanţare de 6 miliarde de euro, dedicat economiei circulare. Proiectul Grupului pentru incluziune economică şi reducerea sărăciei globale include un Fond pentru Impact ce oferă împrumuturi de 1,5 miliarde euro acelor categorii sociale pentru care accesul la credite este dificil.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.