EDP Renewables, al patrulea producător de energie eoliană din lume, a încheiat un acord industrial cu Lhyfe, jucător în producţia de hidrogen verde regenerabil, pentru a identifica, dezvolta, construi şi gestiona în comun proiecte pentru producţia hidrogenului din surse regenerabile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”EDPR a încheiat un acord cu compania franceză Lhyfe, odată cu finalizarea majorării de capital în cadrul Ofertei Publice Iniţiale (IPO) şi a cotării pe piaţa reglementată a Euronext din Paris. EDP Renewables (Euronext: EDPR), al patrulea producător de energie eoliană din lume, a încheiat un acord industrial cu Lhyfe (Euronext: LHYFE), un pionier mondial şi jucător important în producţia de hidrogen verde regenerabil, pentru a identifica, dezvolta, construi şi gestiona în comun proiecte pentru producţia hidrogenului din surse regenerabile”, arată compania.

Conform acordului, EDPR va furniza energie electrică din surse regenerabile pentru proiectele Lhyfe de generare a hidrogenului. În plus, cele două companii vor identifica oportunităţi de dezvoltare în comun a proiectelor, acţionariatul EDPR putând atinge până la 50% din capitalul proiectelor. De asemenea, companiile vor lucra împreună la activităţi de cercetare şi dezvoltare a noilor proiecte şi pentru achiziţia de echipamente.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Acest acord are ca scop crearea de valoare adăugată, folosind sinergiile colaborării şi capacităţile complementare ale celor două companii, stimulând creşterea portofoliului EDPR, în special în Franţa, şi contribuind la dezvoltarea proiectelor Lhyfe din întreaga lume. De asemenea, contribuie la obţinerea unei expertize operaţionale şi comerciale mai ridicate în proiectele de hidrogen regenerabil.

„Credem că hidrogenul regenerabil poate completa electrificarea directă ca fiind cel mai bun mijloc de reducere a emisiilor de CO2 şi realizarea decarbonizării economiei, inclusiv în sectoarele greu de electrificat. Prin acest acord cu Lhyfe, ne consolidăm angajamentul faţă de accelerarea tranziţiei energetice, făcând totodată un pas către realizarea planurilor noastre de creştere”, spune Miguel Stilwell d'Andrade, CEO al EDP şi EDP Renewables.

Acest parteneriat cu Lhyfe reafirmă angajamentul EDP faţă de sectorul hidrogenului regenerabil. Ambiţia companiei este de a implementa 1,5 GW de capacitate de producţie de hidrogen verde până în 2030. De fapt, grupul a creat unitatea de afaceri H2 (H2BU), dedicată în special dezvoltării de proiecte de hidrogen regenerabil şi concentrată pe dezvoltarea oportunităţilor în sectoarele producătoare, precum industria siderurgică, produse chimice, rafinării şi fabrici de ciment, precum şi transporturi grele pe distanţe lungi.

 „Încrederea pe care ne-o acordă EDPR ne permite să luăm în considerare cu convingere dezvoltarea noastra în zona hidrogenului regenerabil la nivel mondial şi pe scară largă. Aşteptăm cu nerăbdare să ne dezvoltăm viitoarele locaţii de producţie alături de ei şi să contribuim la decarbonizarea imediată a mobilitatăţii locale şi utilizarea industrială, datorită punerii în comun a punctelor noastre forte”, afirmă Matthieu Guesné, fondator şi CEO al Lhyfe.

EDP este în fruntea soluţiei de energie curată prin rolul său de lider în diferite proiecte precum GreenH2Atlantic, un proiect de producţie de hidrogen regenerabil de 100 MW în Sines (Portugalia), care este unul dintre cele trei proiecte selectate de apelul UE Green Deal pentru a demonstra viabilitatea producţiei de hidrogen verde. EDP promovează, de asemenea, alte proiecte în Spania şi în Brazilia, în cadrul planurilor sale de tranziţie pentru a transforma centralele pe cărbune în hub-uri de tehnologie curată. În plus, EDP colaborează activ cu parteneri relevanţi în domeniul hidrogenului, valorificând portofoliul său semnificativ de active din surse regenerabile, în special în SUA.

În ceea ce priveşte IPO-ul Lhyfe, obiectivul său este de a sprijini strategia de dezvoltare şi creştere a companiei. Firma are un portofoliu de peste 4,8 GW de capacitate instalată totală în 93 de proiecte în dezvoltare în Europa şi intenţionează să instaleze 200 MW până în 2026 şi 3 GW până în 2030. Dintre aceste 93 de proiecte, 20 de proiecte sunt într-un stadiu avansat de dezvoltare, cu o capacitate totală de 380,5 MW şi sunt planificate pentru a intra în funcţiune între 2023 şi 2026.

În septembrie 2021, Lhyfe a inaugurat prima fabrică industrială din lume conectată direct atât la un parc eolian cât şi la o sursă de apă din mare care permite electroliza. Acest proiect a permis începerea livrării de hidrogen verde pentru a furniza mobilitate în regiune. Având în vedere dimensiunea şi maturitatea proiectelor sale, Lhyfe este unul dintre cei mai mari şi mai avansaţi jucători din lume pe piaţa hidrogenului verde.

Importanţa hidrogenului este explicată în prognoza de creştere globală a cererii pentru hidrogen, de şase ori între 2020 şi 2050. Cererea globală pentru hidrogen va ajunge la 530 de milioane de tone în 2050, determinată de creşterea economică şi de multiplicarea consumatorilor, atât în industrie, cât şi în mobilitate. Ponderea hidrogenului din surse regenerabile ar trebui să reprezinte 60% din cererea totală de hidrogen până în 2050.

EDP Renewables (Euronext: EDPR) este lider mondial în sectorul energiei din surse regenerabile şi al patrulea cel mai mare producător de energie din surse regenerabile din lume. EDPR este prezentă pe 26 pieţe în Europa, America Latină, America de Nord şi Asia.

EDP, acţionarul principal al EDPR, este o companie globală din domeniul energiei.

Înfiinţată în Nantes în 2017, Lhyfe produce şi furnizează hidrogen verde regenerabil pentru mobilitate şi industrie. Uzina sa de producţie şi direcţia sa comercială vor permite accesul la hidrogen verde regenerabil în cantităţi industriale şi vor face parte dintr-un model energetic virtuos în beneficiul mediului. Lhyfe este membră al Franţei Hydrogène şi Hydrogen Europe. Lhyfe a inaugurat prima sa locaţie de producţie industrială de hidrogen verde în septembrie 2021. În prezent, are 93 de proiecte în curs de dezvoltare în Europa, dintre care 20 în dezvoltare avansată până în 2026, pentru a contribui la mobilitatea şi decarbonizarea industriei. Un program de cercetare început în 2019 ar trebui să conducă, de asemenea, la începerea unei faze de testare în condiţii reale pentru primul electrolizor plutitor din lume legat de un parc eolian plutitor planificat pentru toamna anului 2022.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.