Grupul EDP anunţă că finanţează cu 1 milion de euro nouă proiecte care promovează accesul la energie în patru ţări africane. Aproape un milion de oameni din patru ţări africane vor beneficia de pe urma acestor proiecte.
”EDP îşi consolidează strategia sa de responsabilitate socială în economiile emergente şi se concentrează pe asigurarea unei tranziţii energetice echitabile, printr-o finanţare de 1 milion de euro, în cadrul celei de-a patra ediţii a Fondului pentru acces la energie. Aproape un milion de oameni din patru ţări africane vor beneficia de pe urma acestor proiecte”, anunţă compania.
EDP va sprijini încă nouă proiecte sociale care promovează accesul la energie regenerabilă în comunităţile îndepărtate şi vulnerabile din patru ţări africane: Mozambic, Nigeria, Angola şi Malawi. Finanţarea totală de un milion de euro – garantată de Fondul A2E (Acces la Energie) – va avea un impact direct în domenii prioritare precum sănătatea, agricultura, educaţia şi accesul la apă potabilă, cu peste un milion de beneficiari direcţi şi indirecţi.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Utilizarea energiei solare descentralizate şi a tehnologiilor de stocare a energiei stau la baza tuturor proiectelor selectate în această a patra ediţie a Fondului A2E, dintr-un total de 158 de aplicaţii. Printre aceste proiecte se numără, de exemplu, un sistem de capsule solare care furnizează energie maternităţilor, reţele micro-electrice pentru alimentarea posturilor clinice, sisteme solare pentru producţia agricolă sau depozitare frigorifică a produselor de pe pieţele locale.
EDP îşi consolidează astfel strategia de responsabilitate socială promovând incluziunea energetică în mai multe regiuni defavorizate. În cazul Africii, unde trăieşte aproximativ 70% din populaţia lumii fără acces la energie electrică, acest sprijin este o altă contribuţie la satisfacerea nevoilor de decarbonizare, a acţiunilor pentru climă şi acces la energie, iar acesta este, de fapt, unul dintre subiectele din agenda COP27, Conferinţa Naţiunilor Unite privind Clima, care se desfăşoară în Egipt până pe 18 noiembrie.
„Accesul la electricitate este esenţial pentru a asigura securitatea şi dezvoltarea oricărei comunităţi – şi este o problemă importantă în multe comunităţi îndepărtate sau aflate în poziţii vulnerabile din Africa sub-sahariană. Finanţarea celor nouă proiecte consolidează angajamentul nostru de a contribui în continuare la facilitarea accesului la energie curată, sigură şi cu costuri reduse în aceste comunităţi şi, astfel, să promovăm incluziunea energetică. Impactul pozitiv pe care doreşte să-l aibă EDP se măsoară prin fiecare dintre vieţile pe care le ajutăm să le schimbăm prin acest sprijin. Fie că este vorba de un copil care acum poate studia noaptea, în casa lor pentru că are iluminat, un medic sau o asistentă care acum are echipament de urgenţă pentru a ajuta naşterile şi operaţiile, sau o vânzătoare care îşi poate păstra produsele proaspete pe piaţă mai mult timp şi, astfel, îşi poate creşte venitul familiei”, adaugă Vera Pinto Pereira, membru al consiliului executiv al EDP şi responsabil pentru strategia globală de responsabilitate socială a grupului.
Nigeria, cu patru proiecte şi Mozambic, cu trei sunt din nou ţările cu cele mai multe propuneri selectate, în această a patra ediţie a Fondului A2E. În ceea ce priveşte Nigeria, proiectele alese sunt We Care Solar (energie pentru maternităţi), Konexa (electrificarea posturilor clinice şi a comunităţilor adiacente), Reeddi (capsule solare pentru familii şi întreprinderi mici) şi Optimal Greening Foundation (proiect de apă potabilă şi canalizare).
În Mozambic, entităţile selectate au fost Asociaţia Educafrica (electrificarea echipamentelor şcolare şi comunitare într-o insulă de pescuit), ADPP Mozambique (sistem de refrigerare pentru piaţa de peşte) şi Fundaţia Energie fără Frontiere (electrificarea unei ferme de tip orfelinat). Fundaţia Cuerama, cu un proiect de electrificare a echipamentelor care deservesc o comunitate, este proiectul selectat în Angola, iar aQysta Malawi, cu un sistem de procesare agricol alimentat cu energie solară, este proiectul ales în Malawi.
Cu această a patra ediţie a Fondului A2E - un fond de responsabilitate socială corporativă care a dublat suma finanţării la 1 milion de euro în 2022 - EDP continuă programul început în 2018. În cele trei ediţii anterioare, fondul a oferit deja un total de 1,5 milioane de euro pentru a sprijini 20 de proiecte din şapte ţări africane (Angola, Malawi, Mozambic, Nigeria, Kenya, Rwanda şi Tanzania) care au contribuit la îmbunătăţirea vieţii a 80.000 de oameni şi indirect, a peste un milion de locuitori. Acest impact pozitiv va creşte în această nouă ediţie a programului, în urma căruia se estimează că vor beneficia direct peste 40.000 de persoane şi indirect peste 900.000 de locuitori din aceste teritorii.
EDP îşi consolidează astfel angajamentul faţă de sustenabilitatea planetei, prin diseminarea energiilor regenerabile şi lupta împotriva sărăciei şi a excluziunii electrice care încă afectează vieţile a milioane de oameni, în special a acelora din comunităţile rurale îndepărtate din ţările în curs de dezvoltare. Sprijinul pentru aceste proiecte este astfel o contribuţie decisivă pentru a asigura un viitor mai durabil, mai incluziv şi mai echitabil, în conformitate cu ambiţia proprie a companiei de a fi total verde până în 2030.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.