Economia Italiei, doborâtă de pandemia de coronavirus, se va contracta în acest an cu circa 8,3%, a anunţat luni biroul naţional de statistică, ISTAT, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În raportul bianual referitor la perspectivele economice, ISTAT a redus estimarea unei creşteri economice de 0,6%, făcută în decembrie 2019, înainte de izbucnirea epidemiei.

De la descoperirea epidemiei, pe 21 februarie, boala a omorât aproape 34.000 de oameni în Italia, fiind al patrulea mare bilanţ la nivel mondial.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Restricţiile adoptate de autorităţi pentru a reduce extinderea bolii au dus la oprirea activităţii majorităţii fabricilor şi serviciilor, în cea mai mare parte a lunii martie şi a lunii aprilie.

”În acest an, declinul PIB va fi determinat în primul rând de scăderea cererii interne”, potrivit ISTAT, care anticipează că cheltuielile gospodăriilor se vor reduce cu 8,7%, iar investiţiile cu 12,5%.

Banca Italiei anticipează o contracţie economică cu 9,2%, Comisia Europeană de 9,5%, în timp ce guvernul a prognozat în aprilie o scădere de 8%.

Biroul de statistică se aşteaptă ca economia să îşi revină parţial anul viitor, cu o creştere a PIB de 4,6%.

Prognoza pentru 2020 a biroului de statistică se bazează pe estimarea că declinul PIB din trimestrul al doilea va fi mai accentuată decât scăderea de 5,3% consemnată în primele trei luni ale anului şi că economia va începe să îşi revină în semestrul al doilea.

Biroul de statistică porneşte de la ideea ”că nu va avea loc o revenire semnificativă a epidemiei de coronavirus în a doua jumătate a anului”.

ISTAT prognozează pentru 2020 o rată medie a şomajului de 9,6%, în scădere faţă de estimarea din decembrie de 9,9%, declinul fiind determinat de numărul mai mic al oamenilor care caută un loc de muncă, din cauza declinului economic.

Numai în luna aprilie au fost pierdute 274.000 de locuri de muncă, potrivit datelor publicare de ISTAT în această lună, dar  rata şomajului a scăzut la 6,3%, cel mai redus nvel atins în ultimii peste 12 ani, pentru că oamenii nu au mai încercat să se angajeze din  cauza urgenţei coronavirusului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.