Guvernele Franţei şi Germaniei au început luni o întâlnire fără precedent, de două zile, la Hamburg, în încercarea de a îmbunătăţi relaţiile dintre cele mai mari două puteri ale Uniunii Europene, pe fondul unei multitudini de dezacorduri privind energia, industria şi politica de apărare, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Motorul franco-german, care a condus politica UE de zeci de ani, s-a dovedit cam ruginit în ultimul timp, deşi este mai necesar decât oricând, având în vedere multitudinea de crize cu care se confruntă blocul european, spun analiştii şi parlamentarii.

Pe partea germană, invazia rusă în Ucraina a determinat Berlinul să se concentreze mai mult pe alianţa sa transatlantică cu principalul partener de securitate, Statele Unite - posibil cu preţul relaţiei sale cu Franţa.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Lipsa de chimie între carismaticul Macron şi cancelarul german Olaf Scholz a îngreunat, de asemenea, capacitatea ambelor guverne de a rezolva diferenţele, spun parlamentarii şi diplomaţii.

”Macron şi Scholz sunt pur şi simplu personalităţi foarte diferite”, a spus Anton Hofreiter, preşedintele Comisiei pentru afaceri ale Uniunii Europene a parlamentului german şi membru al Verzilor.

Actualul punct major de discordie al celor două ţări este reforma UE în domeniul energiei electrice, Germania şi alte state din UE făcând eforturi pentru reguli mai stricte privind sprijinirea de către stat a preţurilor energiei, care ar afecta industria franceză.

Ambele guverne minimizează diferenţele lor de opinie, în public.

”În cele din urmă, scopul relaţiilor bilaterale este de a depăşi diferenţele – acesta este nucleul UE”, a spus un membru al cabinetului francez, sub condiţia anonimatului.

Discuţiile de două zile din oraşul-port Hamburg, unde Scholz a fost primar din 2011 până în 2018, îşi propun să pună relaţia pe un pilon nou, mai degrabă decât să adopte iniţiative politice concrete.

Team buildingul informal este în concordanţă cu tradiţia germană.

Miza este mare, a spus Detlef Seif, un lider deputat al Uniunii Creştin Democrate din Germania pentru afacerile UE.

”Dacă ambii decid să-şi urmărească propriile interese, atunci nu numai că ambii vor pierde, ci şi UE, care nu este atât de puternică şi stabilă pe cât ar trebui să fie”, a spus el pentru Reuters.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.