Directorul financiar al Enel, Alberto De Paoli, a fost numit co-preşedinte al grupului de lucru al directorilor financiari din cadrul Compactului Global al Organizaţiei Naţiunilor Unite, prima iniţiativă la nivel mondial care implică directorii financiari cu scopul de a începe un dialog între liderii mediului de afaceri pentru promovarea finanţărilor corporative sustenabile şi a investiţiilor scalabile în vederea urmăririi Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale ONU.
Grupul de lucru al directorilor financiari, care a început miercuri în cadrul Forumului Global de Investiţii în ODD, desfăşurat la Milano, va fi co-prezidat de CFO-ul Enel şi de Scott Mather, directorul general al PIMCO şi directorul de investiţii al US Core Strategies şi va primi sprijin tehnic de la un grup de experţi în sustenabilitate financiară şi corporativă.
”Prin această iniţiativă, dorim să oferim un răspuns lumii care ne priveşte, nu cu declaraţii sau promisiuni, ci cu ţinte clare şi rezultate solide. Vrem să punem în aplicare un plan concret de acţiune globală, aşa cum facem ca directori financiari, în viaţa de zi cu zi, în companiile noastre, folosind factori precum formularea unei strategii aliniate la ODD, iniţiative de finanţare sustenabilă, relaţia cu investitorii şi agenţiile de rating şi modul în care comunicăm valoarea sustenabilităţii tuturor părţilor interesate”, a declarat Alberto De Paoli.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Enel este membru al Compactului Global al ONU din 2004 şi, din 2011, este una dintre companiile LEAD din această iniţiativă, reprezentând liderii mondiali de sustenabilitate din sectorul privat. Enel este prezent, de asemenea, în Consiliul de Administraţie al Compactului Global al ONU, unde directorul general al grupului, Francesco Starace, este în prezent singurul reprezentant al sectorului global de energie electrică, precum şi singurul membru din Italia.
”Grupul de lucru al directorilor financiari îşi propune să ofere mai multă putere companiilor ca voce globală în reproiectarea finanţelor pentru dezvoltarea durabilă. Grupul acordă un rol central directorilor financiari în dezvoltarea de soluţii inovatoare pentru finanţarea ODD-, pentru a atrage capital de la investitorii interesaţi de impactul companiilor în societate şi direcţionarea capitalului într-un mod care să maximizeze valoarea pentru companii şi pentru toţi factorii interesaţi. Iniţiativa va viza, de asemenea, reducerea decalajului investiţional pe pieţele cheie, inclusiv prin promovarea investiţiilor străine directe pe pieţele emergente”, arată Enel, într-un comunicat.
Pe termen lung, obiectivul grupului de lucru al directorilor financiari este să stabilească principiile şi o foaie de parcurs pentru finanţarea corporativă sustenabilă, precum şi să inspire comunitatea globală a directorilor financiari şi deciziile de investiţii ale companiilor. Iniţiativa se va baza pe cele aproape 10.000 de companii care au aderat la Principiile Compactului Global al ONU şi va include un sondaj anual pentru monitorizarea stadiului acţiunilor în comunitatea globală a directorilor financiari.
Compactul global al ONU este cea mai mare iniţiativă de sustenabilitate corporativă din lume care sprijină alinierea strategiilor şi operaţiunilor companiilor cu cele zece principii ale Compactului Global al ONU privind drepturile omului, forţa de muncă, mediu şi anticorupţie şi stimularea conştientizării şi a acţiunilor de afaceri în sprijinul realizării Agendei ONU 2030 pentru dezvoltare durabilă şi a celor 17 ODD ale sale. În acest an, CEO-ul Enel s-a alăturat Alianţei ONU Investitorilor Globali pentru Dezvoltare Durabilă (GISD), în urma unui apel al secretarului general al ONU, António Guterres, către 30 de lideri influenţi ai mediului de afaceri, cu scopul de a coopera în următorii doi ani în domeniul finanţării ODD.
Aproximativ 95% din cei 28,7 miliarde de euro de investiţii de capital organice vizează în mod direct ODD 7 (energie accesibilă şi curată), ODD 9 (industrie, inovaţie şi infrastructură) şi ODD 11 (oraşe şi comunităţi durabile), toate contribuind la realizarea ODD 13 (acţiune climatică). La începutul acestui an, Enel a lansat, în dolari şi în euro, obligaţiunile cu scop general general asociate de realizarea de ODD şi se aşteaptă să crească ponderea surselor sustenabile de finanţare din datoria brută a Enel la aproximativ 43% în 2022 şi aproximativ 77% în 2030, de la aproximativ 22% în 2019.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.