Directorii unor companii din 20 de economii majore consideră că războiul din Ucraina accelerează ritmul tranziţiei către o energie mai curată, mai degrabă decât îl încetineşte, potrivit unui sondaj realizat de firma de avocatură Ashurst din Marea Britanie, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Descoperirile contracarează temerile conform cărora interzicerea gazelor naturale ruseşti în urma invaziei Ucrainei, pe care Moscova o numeşte o operaţiune specială, creşte cererea de cărbune pentru producerea de căldură şi energie şi împiedică investiţiile în energia eoliană şi solară.

”Necesitatea de a asigura o securitate energetică mai mare, evidenţiată de criză, este probabil să conducă la o tranziţie energetică mai rapidă, nu la o încetinire”, a spus Ashurst într-un raport publicat miercuri.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Peste 75% dintre cei 1.999 de directori seniori chestionaţi în ţările din Grupul celor 20 (G20) se aşteptau ca războiul din Ucraina să accelereze tranziţia energetică în ţara lor, în timp ce 12% au prezis că va încetini tranziţia, a spus Ashurst.

Companiile şi băncile au condus investiţiile în energie regenerabilă, în special în ţări precum Brazilia, India şi China, finanţarea guvernamentală scăzând anul trecut pe locul patru de pe primul loc, arată sondajul.

Este aşteptat că această tendinţă se va schimba şi mai mult, respondenţii la sondaj spunând că se aşteaptă ca fondurile, nu corporaţiile, să fie noii investitori principali în energie regenerabilă în ţara lor, în următorii cinci ani, în special în regiunea Asia-Pacific.

Cu toate acestea, investitorul în infrastructură Quinbrook anticipează că investiţiile în energie regenerabilă vor încetini în Australia în următorii doi ani, deoarece preţurile imprevizibile ale energiei ameninţă rentabilitatea şi lipsa echipamentelor întârzie proiectele.

”Aşadar, anul viitor va fi destul de slab în ceea ce priveşte cifrele de investiţii, în ciuda tuturor activităţilor principale din jur”, a declarat cofondatorul Quinbrook Infrastructure Partners, David Scaysbrook, la un briefing de marţi.

Ashurst a desfăşurat al treilea sondaj al directorilor seniori implicaţi în luarea deciziilor în domeniul energiei la întreprinderile de stat, companiile cotate la bursă şi companiile private din ţările G20, între 22 iunie şi 7 iulie. Asta s-a întâmplat înainte ca Statele Unite să adopte Legea de reducere a inflaţiei (IRA), care oferă miliarde de dolari în credite fiscale pentru energia regenerabilă, posibil să distrugă investiţiile din alte ţări.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.