Turistul român este avid de destinaţii exotice, iar cele mai solicitate vacanţe până acum au fost pe continentul african, în ţări precum Egipt, Kenya, Tanzania, Namibia, Etiopia sau Uganda, în America de Sud şi Centrală, în Columbia, Ecuador cu Galapagos şi Costa Rica, dar şi circuitele în Europa, mai ales în Islanda, a declarat pentru News.ro Daniela Nedelcu, director general şi fondator DAL Travel, agenţie de turism specializată pe circuite şi destinaţii exotice premium. Dacă un sejur de lux în Egipt costă aproximativ 1.000 de euro, la fel ca un circuit de o săptămână în Franţa, Italia sau Polonia, un circuit cu însoţitor în America de Sud, în Ecuador-Galapagos costă aproximativ 3.000 de euro, având incluse transportul cu avionul şi cazări în hoteluri de patru stele. Daniela Nedelcu estimează că vânzările companiei vor atinge abia în 2023 nivelul din anul 2019, în situaţia în care pandemia va continua şi în anul 2022.
„În anul 2020, cifra de afaceri a scăzut faţă de 2019 de aproximativ patru ori. A fost o mare zguduitură financiară pentru toate agenţiile de turism, nu numai pentru noi. În acest an, cifra de afaceri a început să crească, nu va ajunge la nivelul anului 2019, dar, dacă nu vine mult discutatul val 4, o să există o scădere faţă de anul 2019 numai de două ori, deci la jumătate”, precizează Daniela Nedelcu.
Ea afirmă că, cel mai probabil, business-ul va atinge abia în 2023 nivelul anului 2019, estimându-se că pandemia va continua şi în 2022.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„E greu de făcut o previziune în acest moment. Nimeni nu o poate face”, adaugă ea.
În ceea ce priveşte repornirea turismului, după anul 2020, agenţia s-a orientat în acest an spre destinaţiile deschise turiştilor.
„Cum vedeam că se deschide o ţară pentru turişti, alcătuiam un circuit turistic. Turiştii care preferă circuitele au în general între 45 şi 60 de ani. Înainte de pandemie, în portofoliul DAL Travel erau circuite care acopereau tot mapamondul. Aveam ofertele pregătite, repornirea a fost simplă, deoarece traseul circuitului şi partenerii existau deja, dar a trebuit să începem cu destinaţiile care erau deschise. Egiptul a fost primul, a fost foarte căutat, pachetul a fost de aproximativ 950 de euro. Avem o nişă de turişti care caută vacanţe de lux, cu cazări la cinci stele, prin urmare ne-am conformat pentru ca aceştia să se simtă în siguranţă”, a mai spus ea.
Şi acum, destinaţiile căutate sunt cele aflate pe lista „verde”.
„Turistul român este avid de destinaţii exotice, unii dintre ei nefiind la prima astfel de experienţă. Promovăm destinaţiile exotice, avem pachete în Ecuador cu Galapagos, unde se poate pleca în orice perioadă a anului. Am avut mulţi turişti şi în Costa Rica, în Columbia, meleaguri pe care am revenit şi eu în acest an. Foarte căutate au fost vacanţele care includ safari-uri în Kenya sau Tanzania, combinate cu câteva zile de relaxare la Oceanul Indian. Cam aşa a fost începutul în acest an. Referitor la destinaţiile africane mai puţin cunoscute pe piaţa noastră turistică, precum Uganda, Rwanda, Namibia sau Etiopia acestea au fost alese de turiştii noştri chiar dacă tariful a fost mai mare, ştiut fiind că, în general, cu cât este mai săracă o ţară, cu atât costurile sunt mai mari”, precizează ea.
Un circuit cu însoţitor în Ecuador-Galapagos costă aproximativ 3.000 de euro, având incluse transportul cu avionul şi cazare la hoteluri de patru stele.
Un circuit în Madeira şi Insulele Azore sau în Islanda porneşte de la 1.700 de euro, în timp ce o vacanţă în Kenya, cu safari şi plajă, este 2.900 de euro.
Acum, foarte căutate sunt circuitele de o săptămână în Europa, în Franţa şi Italia. Un astfel de program de şapte zile, cu transport cu avionul şi maşina pe circuit, care include cazarea cu mic dejun şi cină la hoteluri de patru stele, costă în jur de 900 de euro de persoană.
„Am organizat tururi private cu grupuri mici de turişti, pentru siguranţa acestora. Am cumpărat un van, o maşină de 8+1 locuri, cu care facem circuitele prin Europa, chiar acum pleacă spre Italia. Investiţia a fost de 35.000 de euro. În funcţie de cum va evolua situaţia pandemică, ne gândim dacă vom achiziţiona şi altele”, a mai spus ea.
Până acum, agenţia de turism organiza astfel de circuite cu vehicule închiriate din ţara respectivă. Daniela Nedelcu spune că, din punct de vedere financiar, a fost mai avantajos să achiziţioneze unul. De exemplu, chiria pentru un astfel de van pe Coasta de Azur este de 160 de euro pe zi, pe când unul închiriat din România este cel puţin la jumătate de preţ.
„Cererea este mare, cu siguranţă ne va mai trebui un vehicul nou”, a spus Daniela Nedelcu.
Circa 70% din business-ul agenţiei o reprezintă circuitele turistice, vânzarea biletelor de avion, a sejururilor individuale şi a pachetelor cu avioanele charter, iar restul o reprezintă partea de organizare de conferinţe, congrese, seminarii şi diverse alte evenimente.
Întrebată dacă este tentată să intre şi pe alte pieţe, ea a afirmat că a vrut să deschidă o unitate de cazare, dar a amânat proiectul.
„La un moment dat, am fost tentată să deschid o unitate de cazare proprie, într-o zonă de munte cât mai izolată, deoarece acum aceasta este tendinţa turistului român, să fugă de aglomeraţie. Şi această tendinţă s-ar putea să rămână ca o amprentă, să stăm izolaţi - nu ştiu dacă e pozitivă sau nu. Nu ştiu dacă voi finaliza acest proiect, depinde de cum va evolua situaţia pandemică, depinde şi de disponibilitatea mea de a mă mai lupta. Şi mai e ceva, lipsa de personal: nu găsim oameni bine pregătiţi, mulţi angajaţi din turism şi-au schimbat domeniul de activitate în pandemie, unii au plecat în IT, unde sunt foarte bine plătiţi, alţii au plecat din ţară”, spune Daniela Nedelcu.
DAL Travel are în prezent 17 angajaţi şi funcţionează numai în Bucureşti.
„Nu luăm în calcul să ne extindem şi în alte oraşe, cel puţin pentru moment, însă vindem şi online. Circuitele au cea mai mare pondere, dar mai greu vinzi online circuite exotice de câteva mii de euro. E destul de puţin probabil ca o persoană care este interesată de un circuit de peste 3.000 de euro să plătească online aceşti bani. Este o sumă mare, acea persoană preferă să vină în agenţie să ne cunoască, să stea de vorbă personal cu noi. Pe online se vând pachete de până în 1.000 de euro, pentru sume mai mari plăţile se fac prin bănci”, a mai spus ea.
Touroperatorul vrea să mai facă angajări.
„Mai avem nevoie de câţiva oameni în diferite departamente. Aşteptăm să vedem şi ce se va întâmpla cu pandemia. Am depus totodată cerere pentru programul de stat privind susţinerea HoReCa şi aşteptăm”, a adăugat Daniela Nedelcu.
Aceasta mai spune că, în general, cei care iubesc călătoriile nu se vor opri niciodată, indiferent de risc.
„Turiştii noştri sunt în mare majoritate vaccinaţi. Unii s-au vaccinat special pentru a putea călători. Personal obişnuiesc să însoţesc din când în când grupurile în circuite, mai ales când deschidem o nouă destinaţie sau când propunem un nou itinerar. De exemplu, când am ajuns în primăvară în Costa Rica sau în Columbia, unde mai fusesem cu ani în urmă, dar pe alte trasee, m-am bucurat teribil sa-mi văd turiştii extrem de fericiţi că scapă de mască, că puteau circula liberi în natură şi pentru că cel puţin pentru câteva zile au uitat de pandemie”, a mai spus ea.
Daniela Nedelcu este de părere că nu ne vom mai întoarce la „normalul” pe care îl ştiam înaintea pandemiei.
„Îmi doresc să se deschidă toată lumea! Să se termine cu pandemia şi să nu ne mai întrebăm în ce zonă se mai poate călători, unde e „verde”. Să nu ne mai ferim când trecem unii pe lângă alţii, am observat că acest lucru începe să fie un gest reflex, să terminăm cu frica zilei de mâine, cu teroarea că s-ar putea ca la întoarcerea în ţară să intrăm în carantină. Nu ştim ce amploare va avea valul 4, 5 etc., ce mutaţii va mai suferi virusul, dar e clar că nu ne vom mai putea închide, căci o ţară închisă moare economic”, precizează Daniela Nedelcu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.