Creşterea cererii de gaze naturale lichefiate (GNL) din Asia s-ar putea tempera în acest an, din cauza preţurilor spot record, care ar putea deveni şi mai mari în timp ce Europa se orientează către acest carburant pe fondul crizei din Ucraina, au declarat analişti şi surse din industrie, transmite Reuters.
Preţurile spot ridicate de la sfârşitul anului trecut au încetinit deja comerţul şi sunt probabil să reducă creşterea cererii de combustibil în Asia - cea mai mare regiune consumatoare - chiar dacă unele ţări văd deficite în creştere în aprovizionarea cu gaze, pe măsură ce producţia internă scade.
Acest lucru vine exact în momentul în care noi cumpărători de GNL din Asia, Filipine şi Vietnam urmează să intre pe piaţă în cursul acestui an.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Piaţa GNL a evoluat într-o manieră nefavorabilă pentru cumpărători, deoarece se estimează că oferta va fi strânsă în perioada 2021-2025, în timp ce cererea creşte după pandemie. Acest lucru va duce la o tendinţă puternică de creştere a preţurilor în următorii ani, fără semne de relaxare pe termen scurt”, a declarat firma de stat vietnameză PV Gas, care urmează să testeze primul terminal de gaze naturale lichefiate (GNL) din al patrulea trimestru.
Europa intensifică cererea pentru importurile de GNL, după ce preţurile locale ale gazelor au crescut peste preţul internaţional al GNL
Preţul de referinţă la vedere al GNL din Asia, evaluat de S&P Global Platts, cunoscut sub numele de Platts JKM, a crescut luni la un nivel record de 84,762 dolari pentru 1 milion de unităţi termice britanice (mmBtu), pe fondul preţurilor puternice din Europa, în timp ce cumpărătorii caută GNL pentru a înlocui livrările ruseşti.
În prezent, GNL se tranzacţionează în jur de 51 dolari per mmBtu, comparativ cu 6 dolari în martie 2021, conform datelor Refinitive Eikon.
Firma de consultanţă Wood Mackenzie se aşteaptă ca creşterea cererii de GNL din Asia să încetinească la 2% în 2022, de la 8% în 2021.
Preţurile globale ale combustibililor generatori de energie au crescut la niveluri record.
”Cererea europeană de GNL este de aşteptat să crească cu cel puţin 20% în 2022, reflectând fluxurile reduse de gaze prin conductele ruseşti şi nevoia de a reumple rezervoarele de gaze europene”, a declarat Valery Chow, vicepreşedinte la WoodMac.
Preţurile gazelor naturale şi ale energiei au atins maxime istorice în Europa, în timp ce Uniunea Europeană a lansat planuri de reducere a dependenţei UE de gazele ruseşti cu două treimi în acest an şi de a înceta dependenţa de livrările de carburanţi din Rusia ”cu mult înainte de 2030”.
Europa, care se bazează pe Rusia pentru 45% din necesarul său de gaze, ar putea cere mai mult GNL din SUA.
”Cumpărătorii asiatici vor trebui să plătească o primă pentru a atrage mărfurile din Europa, astfel încât preţurile spot ale GNL din Asia vor fi susţinute de preţurile gazelor europene”, a declarat Edmund Siau, analist pentru GNL la firma de consultanţă FGE.
Cu toate acestea, un analist al Rystad Energy, Wei Xiong, a spus că apetitul Asiei de a plăti pentru GNL ar putea să nu fie la fel de mare ca cel al Europei, aşa că riscul de creştere pentru preţurile spot din Asia este probabil mai mic decât cel al TTF-urilor sau al preţurilor gazelor olandeze, în Europa.
Creşterea cererii în India este probabil să fie redusă din cauza preţurilor spot foarte ridicate şi a creşterii producţiei interne”, a spus ea.
Cu toate acestea, cel mai mare importator mondial de GNL, China, va continua să stimuleze creşterea cererii în Asia în acest an, deoarece adaugă mai multe terminale de regazificare pentru a renunţa la cărbune în sectoarele energetice şi industriale.
Este aşteptat ca importurile Chinei să crească cu 8,5 milioane de tone de la an la an în 2022 şi să reprezinte aproximativ 45% din creşterea importurilor de GNL din Asia, a spus Rystad Energy.
Cu toate acestea, jucătorii din industria din China sunt mai puţin optimişti, anticipând o creştere de 4 milioane de tone sau mai puţin în acest an.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.