Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudã Fiscalã (DGAF) verificã la nivel naţional operatorii economici care efectueazã inspecţii tehnice periodice (ITP) pentru autovehicule, după ce s-au constatat ”neconcordanţe semnificative între prestaţiile efectuate şi veniturile impozabile declarate”. Peste 19.000 de inspecţii nedeclarate au fost descoperite la o singură firmă. După finalizarea a peste 380 de controale, DGAF a constatat creanţe fiscale suplimentare de peste 45 milioane lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Direcţia Generalã Antifraudã Fiscalã (DGAF) acţioneazã sistematic prin analiza integratã a datelor fiscale disponibile la nivelul ANAF şi a celor disponibile la nivelul unor autoritãţi de reglementare, pentru identificarea unor riscuri fiscale ce afecteazã semnificativ colectarea creanţelor fiscale, în anumite domenii specifice. În cazul contribuabililor care efectueazã ITP pentru autovehicule au fost identificate neconcordanţe semnificative între prestaţiile efectuate şi veniturile impozabile declarate”, a transmis, vineri, DGTAF, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că, la cei 600 de contribuabili selectaţi într-o primã fazã la nivel naţional, inspectorii DGAF au identificat un numãr foarte mare de prestaţii ITP nedeclarate din punct de vedere fiscal în anii anteriori, existând chiar şi diferenţe de peste 19.000 de prestaţii ITP nefiscalizate la un singur contribuabil.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Pânã în prezent, au fost finalizate 383 controale antifraudã în cadrul cãrora au fost constatate creanţe fiscale suplimentare de peste 45 milioane lei. Totodatã, dupã o primã evaluare a rezultatelor, au fost constatate şi efecte indirecte în planul conformãrii”, se mai arată în documentul citat.

Potrivit acestuia, în prima jumãtate a anului 2024, comparativ cu perioada similarã a anului 2023, au fost emise peste 100.000 bonuri fiscale în plus, adicã o creştere cu 18% a numãrului de bonuri fiscale, iar valoarea absolutã a sumelor fiscalizate prin intermediul aparatelor de marcat electronice fiscale (AMEF) a crescut cu circa nouã milioane lei, reprezentând o creştere procentualã de 6%.

”Un alt efect important al acţiunii DGAF, care indicã o creştere consistentã în planul conformãrii la emiterea de bonuri fiscale, este faptul cã, în perioada analizatã, ecartul dintre numãrul de prestaţii declarate la RAR şi numãrul de bonuri fiscale declarat la ANAF prin intermediul AMEF s-a redus cu 56%, ceea ce indicã o reducere substanţialã a serviciilor nedeclarate”, a mai transmis instituţia citată.

Controalele inspectorilor antifraudã vor continua ”pânã la diminuarea consistentã a riscului fiscal din acest domeniu şi vor viza toţi contribuabilii al cãror comportament fiscal este evaluat ca fiind unul inadecvat, în cadrul analizei de risc”.

”Recomandãm tuturor contribuabililor care efectueazã ITP sã respecte legislaţia fiscalã, sã înregistreze sistematic toate veniturile realizate prin emiterea de bonuri fiscale ori de facturi, prin sistemul RO e-Factura, sã respecte disciplina financiarã şi sã angajeze legal forţa de muncã”, se mai arată în comunicatul de presă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.