Otilia Nuţu, analist de politici publice în energie la Expert Forum, a declarat, joi că România trebuie să devină un furnizor de securitate energetică pentru ţările din jur şi să se gândească la exporturi către Republica Moldova şi către Bulgaria.
Otilia Nuţu a afirmat în cadrul conferinţei News.ro Energy road - Energie la tine acasă, că această criză a gazelor a început încă din vara anului trecut.
“Criza gazelor a început din vara anului trecut, când Gazprom a limitat livrările de gaze în Europa şi a inclusiv a golit depozitele de înmagazinare ce a amplificat creşterea fantastică de preţuri pe care o vedem de anul trecut. Ar trebui să ne gândim mai puţin la factura la energie şi mai mult la securitatea energetică, nu doar pentru consumatorii interni. Vom avea nevoie de solidaritate europeană. Noi vom avea nevoie de sprijinul Uniunii Europene pentru achiziţii comune de gaze şi accelerarea unor proiecte de infrastructură finanţate din bani europeni, care nu sunt pe teritoriul Românei, dar trebuie să devenim un furnizor de securitate energetică pentru ţările din jur. Să ne gândim la exporturi către Republica Moldova şi către Bulgaria, care are gazul tăiat de Gazprom”, a transmis Otilia Nuţu.
Ea crede că România poate juca un rol mai important, fiind printre puţinele ţări producători de gaz din Uniunea Europeană.
“Există la nivelul Uniunii Europene un soi de trezire la realitate, care este, din păcate, un pic graduală.Va trebui să ne dezmeticim mai repede. A existat ideea că ţine doar de noi dacă sancţionăm Gazprom sau Rusia în general şi dacă ne permitem sau nu să ne decuplăm de gazul rusesc. Gazprom poate să taie discreţionar furinzarea gazului către anumite ţări. Să ne facem planuri cu ţările din jur ce facem dacă nu vom mai avea gaz. România poate juca un rol important, suntem puţinii producători de gaz din UE”, a afirmat Otilia Nuţu.
Ea a remarcat faptul că Polonia şi ţările baltice şi-au diversificat în ultimii ani sursele de gaz şi au construit înaintea Uniunii Europene nişte mecanisme şi o piaţă, gândindu-se că se poate ajunge în situaţa în care gazul să fie folosit ca armă de şantaj politic.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.