Secretarul de stat din Ministerul Energiei Dan Drăgan anunţă lansările de apeluri de proiecte în domeniul energiei pentru perioada imediat următoare. „Prin dezvoltarea noilor capacităţi de producţie şi a sumelor pe care le punem la dispoziţie pentru realizarea acestora, cred că în anul 2030 producţia de energie electrică, şi nu numai, va fi mai rezilientă”, afirmă oficialul Ministerului Energiei.
„Avem nişte direcţii clare pe care le urmărim şi dorim să creştem rezilienţa şi să dezvoltăm noi capabilităţi şi capacităţi de producţie în România. (...) Toată această creştere a capacităţilor de producţie trebuie coroborată cu creşterea reţelei şi aici mă refer la reţeaua de transport şi la reţeaua de distribuţie”, a afirmat secretarul de stat din Ministerul Energiei Dan Drăgan, joi dimineaţă, în cadrul conferinţei News.ro Energy road - Energie la tine acasă, ediţia a V-a,
Potrivit acestuia, ţinta actuală a României este de a ajunge la 30,7% energii regenerabile în total producţie, însă pe baza negocierilor în curs această ţintă setată în acest moment va fi actualizată, estimându-se că undeva la 34% va fi noua ţintă.
Un aspect important este, conform oficialului Ministerului Energiei, menţinerea securităţii în aprovizionarea cu surse de energie.
El a subliniat nevoia creşterii gradului de eficienţă în utilizarea resurselor, dar şi folosirea unui „mix echilibrat” de producţie a energiei şi interconectarea cu ţările vecine în acest domeniu.
Dan Drăgan a subliniat importanţa planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, dar şi importanţa implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă în domeniul energiei.
Prin PNRR, a fost deja pusă la dispoziţie suma de 460 de milioane de euro pentru investiţii în capacităţi de generare în tehnologia eoliană şi fotovoltaică, apelul de proiecte fiind deja în derulare.
„Vom veni în cursul acestui trimestru cu call-ul de proiecte anunţat pe cogenerare de înaltă eficienţă pe termie urbană, sunt 300 de milioane de euro care vor fi puţi la dispoziţia participanţilor din piaţă. Totodată vom veni cu apelul de proiecte pentru producţia de hidrogen din hidrogen verde pentru instalarea a circa 100 MW în electrolizoare şi astfel vom face un pas înainte în dezvoltarea acestei tehnologii. Tot în trimestrul II vom veni cu un apel de proiecte pentru eficienţă energetică de 68 de milioane de euro, urmând ca după aceea să venim cu un apel de proiecte pentru întărirea reţelei de distribuţie a gazelor într-o zonă în care acestea nu sunt dezvoltate, reţele care să fie pregătite pentru acomodarea gazelor decarbonate şi a hidrogenului şi totodată să fie nişte reţele smart, care să fie integrate în relelele viitorului”, a adăugat Dan Drăgan.
Acesta a precizat că autorităţile vor lansa de asemenea mai multe apeluri de proiecte pentru biocombustibili, pentru noi tehnologii şi producţii din surse fără emisii de CO2. Este vorba despre apeluri competitive, care se adresează tuturor participanţilor la piaţă.
„Astăzi, dacă ne uităm la producţia din România, aproape 68% este rezultatul unei producţii carbo-neutrale, fără emisii de CO2 iar acest lucru este îmbucurător. Prin dezvoltarea noilor capacităţi de producţie şi a sumelor pe care le punem la dispoziţie pentru realizarea acestora cred că în anul 2030 producţia de energie electrică şi nu numai va fi mai rezilientă”, a adăugat secretarul de stat din Ministerul Energiei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.