Un grup de companii de presă din Israel au cerut măsuri decisive” din partea Facebook şi Twitter împotriva ameninţărilor şi incitărilor la violenţă tot mai numeroase la adresa jurnaliştilor, transmite Reuters.
Astfel, 14 posturi TV, ziare, posturi de radio şi site-uri de ştiri au afirmat în scrisori trimise pe email, din partea avocatului lor, văzute de Reuters, că ameninţările şi instigările la ură au crescut în ultimele săptămâni, în special în timpul conflictului de 11 zile cu militanţii parlestinieni din Fâşia Gaza, aflată sub controlul organizaţiei Hamas.
”Aceste grupuri media ... toate împărtăşesc un sentiment al urgenţei în ceea ce priveşte nivelul de pericol pe care îl prezintă aceste tweet-uri şi postări şi necesitatea ca toţi cei interesaţi să ia o măsură decisivă în această chestiune”, a scris Noga Rubinstein.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Facebook a anunţat marţi că luna aceasta a înfiinţat un centru special de operaţiuni pentru a răspunde la conţinutul postat pe platforma sa despre conflictul israeliano-palestinian, în condiţiile circuklării pe platforma sa a dezinformărilor, discursurilor de ură şi apelurilor la violenţă, legate de conflict.
Centrul include vorbitori de ebraică şi arabă, pentru a răspunde la activităţile de pe platforma sa în timp real, şi a încurajat utilizatorii să raporteze orice conţinut dăunător.
”Nu vrem ca nimeni să se simtă ameninţat sau hărţuit în aplicaţiile noastre”, a spus un purtător de cuvânt al Facebook, adăugând: ”Deşi permitem criticile la adresa unor persoane publice, precum jurnaliştii, nu permitem oamenilor să le ameninţe sau să le hărţuiască şi eliminăm acest conţinut ori de câte ori devenim conştienţi de el".
Twitter a afirmat că sprijină jurnaliştii şi aplică o politică clară care interzice oamenilor să emită ameninţări violente împotriva celorlalţi, alături de politici privind comportamentul abuziv şi comportamentul urăsc.
"Acolo unde vom identifica încălcări clare, vom lua măsuri solide de aplicare. Această activitate evoluează constant, pe măsură ce apar noi provocări, şi recunoaştem că trebuie să lucrăm din greu pentru a ne menţine înaintea celor care intenţionează să submineze conversaţia publică", a adăugat un purtător de cuvânt al Twitter.
Scrisorile evidenţiază tweet-uri şi postări care solicită vătămări fizice jurnaliştilor israelieni şi îi etichetează drept trădători sau duşmani ai statului într-un mod care încurajează sau justifică acţiuni violente împotriva lor.
În unele cazuri, incitarea a dus la atacuri deliberate asupra reporterilor în timpul prezentării ştirilor, susţin scrisorile.
Rubinstein i-a scris CEO-ului Facebook, Mark Zuckerberg, şi omologului său de la Twitter, Jack Dorsey, cerându-le să monitorizeze postările şi tweeturile şi ”să ia măsuri adecvate şi decisive pentru a elimina postările şi să facă orice altceva este necesar pentru a preveni răspândirea şi intensificarea incitării”.
Într-un comunicat, instituţiile de presă s-au referit la atacul împotriva Capitoliului din SUA din 6 ianuarie, ca dovadă că incitarea la violenţă pe reţelele sociale poate duce la violenţă fizică şi moarte.
”Suntem siguri că Facebook şi Twitter ar prefera să ia măsuri rezonabile acum pentru a preveni violenţa ulterioară, mai degrabă decât să nu facă nimic şi să permită ca incitarea să escaladeze şi să ducă la rănirea fizică”, a scris Rubinstein.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.