Compania ungară IPR-Insights şi-a lansat oficial miercuri filiala sa din România prin care le oferă companiilor, în premieră pe piaţă, expertiză independentă faţă de producător, în scopul reducerii costurilor software şi eliminării riscurilor legate de achiziţia şi managementul licenţelor.
Reprezentanţii companiei spun că societăţile plătesc prea mulţi bani pe licenţe şi software.
"Majoritatea companiilor şi organizaţiilor din România plătesc pentru licenţele lor software mult mai mult decât ar trebui, iar auditurile producătorilor software, din ce în ce mai frecvente, cresc riscurile şi costurile legate de licenţiere. Nu suntem împotriva licenţelor, ci suntem împotriva costurilor inutile", a declarat Sándor Zsoldos, CEO IPR-Insights, într-o conferinţă de presă la Bucureşti.
El afirmă că valoarea medie pe care o companie din regiune o plăteşte pentru activele software este de 10 milioane euro, o cifră ridicată, spune Sándor Zsoldos, care ar putea fi mult diminuată.
Pentru extinderea din România au fost investiţi peste 1,4 milioane euro în dezvoltarea capacităţilor de instalare şi expertiză Software Asset Management (SAM), business planul pe cinci ani prevăzând venituri de circa 1,2 milioane euro în 2024, similare cu cele realizate în Ungaria în 2017. Alte două persoane se vor alătura în curând echipei şi vor lucra pe proiecte pentru clienţi împreună cu cei peste 30 de consultanţi din Ungaria şi Polonia.
Sándor Zsoldos a subliniat că firma pe care o conduce se adresează direct utilizatorului şi a arătat că activele software sunt elemente critice ale sistemelor IT, iar managementul lor necesită cunoştinţe complementare de IT, finanţe şi legislaţie. El a adăugat că gestionarea necorespunzătoare a licenţelor duce la costuri suplimentare şi riscuri importante pentru companie: riscuri juridice, generate de folosirea ilegală a programelor, şi riscuri financiare, cauzate de achiziţii inutile sau prea scumpe de licenţe software.
De aceea, procedurile şi tehnologiile de gestiune a activelor software (Software Asset Management - SAM) şi de optimizare de licenţe (Software License Optimization – SLO) sunt instrumente vitale. Potrivit unui studiu Gartner, aceste costuri legate de software pot fi optimizate chiar şi cu până la 30%.
"Pe lângă reducerile semnificative de costuri care pot fi obţinute prin gestionarea eficientă a software-ului la nivel de companie, ameninţarea reprezentată de auditurile marilor producători de software este în continuă creştere pentru toţi utilizatorii. Mai mult, adesea sublicenţierea sau licenţierea excesivă afectează companiile, iar administratorii IT şi de licenţe ai acestora sunt tot mai deschişi către managementul proactiv al programelor software (SAM). La fel ca în Polonia, unde am lansat filiala în urmă cu patru ani, în România nu există până în prezent niciun consultant şi nici soluţii de gestionare a software-ului care să fie independente faţă de producător. Este o nişă în piaţă care ne oferă oportunitatea de dezvoltare şi de a oferi soluţii profitabile companiilor din România”, a declarat CEO IPR-Insights.
El a arătat că piaţa SAM în lume este în creştere şi este estimată să ajungă la 2,32 miliarde de dolari în 2022 faţă de 1,16 miliarde în 2017. Potrivit cifrelor Gartner, costurile implementării SAM la nivel mondial sunt mici în comparaţie cu beneficiile rezultate, în 2018 costurile SAM fiind de 1,33 miliarde dolari, iar economiile realizate astfel ridicându-se la 119 miliarde dolari.
Pentru 2020, estimarea de costuri SAM este de 1,76 miliarde dolari, iar economia pentru companii de 140 miliarde dolari, a explicat el.
La rândul său, Octavian Filip, country manager IPR-Insights România, a afirmat că vrea să ajungă la o echipă de 20 de consultanţi.
"Potenţial există, sunt foarte mulţi care lucrează pe partea de licenţiere la producători", a spus Octavian Filip.
El şi-a stabilit ca ţintă ca, până în 2021, să atingă pragul de profitabilitate. În opinia sa, companiile nu au acum un mod obiectiv de a verifica dacă achiziţiile pe care ei le fac şi schemele de licenţiere pe care le folosesc, care sunt propuse de producători şi de partenerii lor de business, sunt chiar cele mai eficiente moduri în care ei să achiziţioneze un software.
După lansarea filialei din Polonia, IPR-Insights pătrunde pe a doua mare piaţă regională, cea din România, despre care Octavian Filip spune că are multe similitudini cu cea poloneză şi pe care nu există consultanţi independenţi SAM.
“Necesitatea reducerii costurilor este primul lucru pe care îl aud în discuţiile cu orice companie. Pentru acestea, rezultatul unui proiect de gestiunea a activelor software (SAM) depăşeşte orice aşteptare”, a declarat Octavian Filip.
El afirmă că societatea va percepe un procent din banii pe care îi economiseşte clientul sau bani în funcţie de orele de muncă.
"Este extrem de important ca o companie din România să consume exact cât are nevoie, pentru că se duc foarte mulţi bani pe licenţiere", a mai spus el.
Înfiinţată în anul 2002 în Ungaria, IPR-Insights are o expertiză de peste 15 ani în Software Asset Management. Compania deserveşte un portofoliu de peste 150 de clienţi şi a realizat mai mult de 550 proiecte de Software Asset Management. IPR-INSIGHTS oferă consultanţă în managementul licenţelor marilor furnizori de software şi are între clienţi pe Magyar Telekom, Vodafone, Budapest Bank, DHL, Gedeon Richter, Bank Polski, Energa, FrieslandCampina, Knorr-Bremse, etc.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.