Comisia Europeană a anunţat că a propus miercuri,un nou instrument pentru a contracara utilizarea măsurilor economice coercitive de către ţări terţe. UE va colabora direct cu o ţară în cauză pentru a pune capăt intimidării economice. Dacă intimidarea economică nu se opreşte imediat, noul instrument va permite UE să reacţioneze rapid şi eficient.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Comisia Europeană a propus astăzi, 8 decembrie, un nou instrument pentru a contracara utilizarea măsurilor economice coercitive de către ţări terţe. Acest instrument juridic reprezintă un răspuns la faptul că, în ultimii ani, UE şi statele sale membre devin ţinta unor presiuni economice deliberate. El consolidează setul de instrumente al UE şi va permite UE să se apere mai bine pe scena mondială”, anunţă CE.

Scopul este de a descuraja ţările terţe să restricţioneze sau să ameninţe să restricţioneze comerţul sau investiţiile pentru a determina o schimbare a politicii UE în domenii precum schimbările climatice, fiscalitatea sau siguranţa alimentară.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Instrumentul anti-coerciţii este conceput să detensioneze relaţiile economice şi să determine stoparea unor măsuri coercitive specifice prin intermediul dialogului, ca prim pas.

Orice contramăsuri luate de UE ar fi aplicate numai în ultimă instanţă, atunci când nu există nicio altă modalitate de a contracara intimidarea prin măsuri economice, care poate lua multe forme. Acestea variază de la instrumente explicite de coerciţie şi de apărare comercială îndreptate împotriva UE utilizate de unele ţări, la controale selective la frontieră sau controale în sfera siguranţei alimentare vizând produsele dintr-o anumită ţară a UE, până la boicotarea unor produse cu o anumită origine.

Scopul contramăsurilor este de a menţine dreptul legitim al UE şi al statelor membre de a face alegeri şi de a lua decizii în materie de politici în mod suveran, precum şi de a preveni interferenţele grave în suveranitatea UE sau a statelor sale membre.

„Într-o perioadă de tensiuni geopolitice tot mai accentuate, comerţul este din ce în ce mai mult utilizat ca armă, iar UE şi statele sale membre devin ţinte ale intimidării economice. Avem nevoie de instrumente adecvate pentru a răspunde în mod corespunzător. Prin această propunere, transmitem mesajul clar că UE îşi va apăra cu fermitate interesele. Principalul obiectiv al instrumentului anti-coerciţii este de a acţiona ca un factor de descurajare. Dar de acum dispunem de mai multe instrumente atunci când suntem nevoiţi să acţionăm. Acest instrument ne va permite să răspundem provocărilor geopolitice din următoarele decenii, menţinând Europa puternică şi flexibilă”, spune Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv şi comisar pentru comerţ.

Cu acest nou instrument, UE va fi în măsură să răspundă măsurilor economice coercitive într-un mod structurat şi uniform. Un cadru legislativ dedicat asigură previzibilitate şi transparenţă; el evidenţiază aderarea UE la o abordare bazată pe norme, inclusiv la nivel internaţional.

UE va colabora direct cu o ţară în cauză pentru a pune capăt intimidării economice. Dacă intimidarea economică nu se opreşte imediat, noul instrument va permite UE să reacţioneze rapid şi eficient, oferind un răspuns personalizat şi proporţional pentru fiecare situaţie, de la impunerea de tarife şi restricţionarea importurilor din ţara în cauză, la restricţii vizând serviciile sau investiţiile sau la măsuri de limitare a accesului la piaţa internă a UE.

Propunerea Comisiei vine în urma solicitărilor iniţiate de Parlamentul European şi de mai multe state membre. Ea a fost făcută cunoscută într-o Declaraţie comună a Comisiei, a Consiliului şi a Parlamentului European privind un instrument pentru descurajarea şi contracararea acţiunilor coercitive desfăşurate de ţări terţe, emisă în 2 februarie.

Propunerea a fost elaborată în urma unei consultări publice laborioase desfăşurate la nivelul UE (inclusiv a unei evaluări a impactului), în cadrul căreia multe dintre părţile interesate – în special întreprinderile, asociaţiile industriale şi grupurile de reflecţie – au semnalat problema intimidării economice şi a măsurilor coercitive îndreptate împotriva intereselor UE şi au sprijinit elaborarea la nivelul UE a unui instrument disuasiv.

În prezent, propunerea trebuie discutată şi aprobată de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene. Ea va fi luată în considerare în cadrul procedurii legislative ordinare, prin care Parlamentul şi Consiliul îşi vor elabora poziţiile la nivel intern înainte de a negocia între ele în cadrul discuţiilor din cadrul trilogului, cu participarea Comisiei.

În următoarele două luni, părţile interesate şi cetăţenii pot oferi puncte de vedere suplimentare cu privire la care Comisia va prezenta un raport Consiliului şi Parlamentului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.